FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu obilježen kraj kampanje "Manje oružja - manje tragedije"

Autor: pgas
SPLIT, 10. prosinca 2011. (Hina) - Na splitskoj Rivi danas je dvosatnim programom obilježen kraj ovogodišnje kampanje "Manje oružja – manje tragedije" koja se u Hrvatskoj financira u sklopu EU regionalnog projekta Potpora aktivnostima kontrole oružja na zapadnom Balkanu (SEESAC).

Akciju četvrtu godinu zaredom provodi Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije Ivo Labrović istaknuo je kako je u dosadašnjem četverogodišnjem razdoblju u Hrvatskoj prikupljeno više od 60.000 komada raspsrkavajućeg oružja, 7.000 komada lakog i automatskog naoružanja, više od dva milijuna komada streljiva i gotovo 2,5 tone eksploziva.

"Ove brojke su upozorenje svima nama jer vrlo često nismo svjesni opasnosti da ilegalno oružje ugrožava ljudske živote i ostavlja trajne posljedice, te predstavlja potencijalnu tragediju koja se može dogoditi svakomu od nas", naglasio je Labrović i pozvao sve koji posjeduju ilegalno oružje da pozovu policiju "koja će diskretno i bez ikakvih kazni po posjednike to oružje uzeti i uništiti".

Vitalie Vremis, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj Louise Vinton, istaknuo je kako se na Hrvatsku gleda kao na "perspektivnu i sigurnu zemlju", ali u kojoj se u nekim domovima još čuva ilegalno oružje što izaziva negativne poljedice.

"Hrvatska u srcu Europe ne treba ilegalno oružje i eksplozive te pozivamo sve da podupru kampanju 'Manje oružja – manje tragedije' i pridonesu da se tragedije iz prošlosti ne ponove u budućnosti", kazao je Vremis. Objasnio je kako EU regionalnim programom kontrole naoružanja pruža potporu MUP-u RH u boljem skladištenju prikupljenog oružja i njegovu uništavanju.

Dvogodišnji projekt koji finacira EU temelji se na odluci Vijeća Europe u sklopu strategije EU u borbi protiv nezakonitog posjedovanja oružja i trgovine lakim i malim oružjem i streljivom. Hrvatskoj je za provedbu projekta koji će trajati do ožujka 2012. godine, namijenjeno oko 400.000 eura, izvijestio je MUP.

Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić upozorio je kako nema razloga za posjedovanjem ilegalnog oružja. "Hrvatska je morala nabavljati oružje u domovinskom ratu 90-ih godina prošlog stoljeća kada nam je zaprijećeno od vrlo moćnog oružja, ali danas, kada smo ostvarili svoju slobodu, nama nikakvog razloga za posjedovanjem oružja u domovima", kazao je.

Tijekom dvosatnog programa na Rivi održana je pokazna vježba robota "Teodor" koji uklanja eksplozivne naprave, a psi tragači izveli su vježbe pronalaženja opasnih naprava i sumnjivih ljudi. Pripadnici interventne postrojbe PU splitsko-dalmatinske izveli su pokazne vježbe uhićenja opasnih osoba te demonstrirali borbene tehnike zahvata izravnog udaranja osoba pri uhićenju.

Posjetitelji su mogli na informativnim pultovima dobiti upute za predaju ilegalnog oružja, a mogli su razgledati i izloženu specijalnu opremu za protuterorističko djelovanje i uklanjanje eksplozivnih naprava.

(Hina) xpgas ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙