FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskup Jezerinac služio misu za Sv. Nikolu

Autor: pgas
SPLIT, 6. prosinca 2011. (Hina) - Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, predvodeći danas u crkvi sv. Ante na Poljudu u Splitu misno slavlje u povodu blagdana Sv. Nikole, zaštitnika vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice (HRM), rekao je u propovijedi kako "ne možemo zanijekati slabosti unutar Crkve, ali nas to ne smije obeshrabriti da odustanemo od daljnjeg nastojanja izgradnje vjere u nama".

Dok smo svjedoci negativnih pojava u Crkvi, ne smijemo zanijekati i drugu stranu koja nas i te kako veseli, a to su često jednostavni ljudi koji su "sazreli u svojoj vjeri do velikog stupnja", rekao je biskup Jezerinac.

"Zahvaljujući vjeri, društvo postaje drugačije, nesebičnije, i obratno - gubitkom vjere društvo postaje nasilnije, grublje jer nema moralnih korektiva", rekao je.

Podsjetivši kako se često spominje da u Hrvatskoj ima više od 90 posto vjernika katolika, biskup Jezerinac je upozorio da će se - kada je potrebno konkretno posvjedočiti vjeru - teško naći istinskog vjernika.

"Nameće se pitanje kako je moguće da mi kao kršćanska i katolička zemlja prihvaćamo zakone koji su u suprotnosti s naukom Katoličke crkve, što je posebno vidljivo u donošenju i izglasavanju zakona u Hrvatskome saboru. Mnogi od sabornika pozivaju se na kršćansku vjeru, štoviše - neki od njih se nazivaju da su kršćanske orijentacije kako bi stvorili simpatije Crkve, a u praksi se to ne vidi. Nije toliko problem svijeta koliko je problem vjernika u Crkvi", istaknuo je biskup Jezerinac.

Govoreći o sv. Nikoli, biskup Jezerinac je istaknuo kako je "u vrijeme cara Dioklecijana i Maksimilijana, zakletih neprijatelja kršćanstva, Nikola ustrajno propovijedao Isusa Krista".

Prije mise procesija je prošla duž pomorske baze Lore do samostana sv. Ante na Poljudu.

Blagdan Sv. Nikole proslavlja se svake godine u čast zaštitnika pomoraca sv. Nikole, kojemu pripadnici HRM-a iskazuju posebno štovanje.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙