FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana akademija u povodu 20. obljetnice napad na Dubrovnik

Autor: hspa
DUBROVNIK, 5. prosinca 2011. (Hina) - U sklopu programa proslave 20. obljetnice herojske obrane Dubrovnika, večeras je u dubrovačkoj Športskoj dvorani održana svečana akademija.

Okupljenim braniteljima, pripadnicima ratnih postrojbi koji su tijekom jeseni 1991. godine branili Dubrovnik obratili su se dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića general pukovnik Drago Lovrić.

On je, uz ostalo, podsjetio kako je grad Dubrovnik, iako nikada nije bio vojni cilj, bio barbarski napadnut. Agresija na Dubrovnik predstavlja primjer agresije na postignuće i vrijednosti suvremene civilizacije, istaknuo je general Lovrić.

Na svečanosti su dodjeljene povelje i zahvale postrojbama nastalim u obrani Dubrovnika kao i postrojbama koje su došle pomoći u obrani Dubrovnika.

U prigodnom programu sudjelovali su glumci kazališta Marina Držića, mješoviti zbor Libertas, Dubrovački simfonijski orkestar, te klape Oštro i Maestral.

Središnje obilježavanje 20. obljetnice agresorskog napada na povijesnu jezgru grada Dubrovnika i Dana Hrvatskih branitelja održat će se sutra ispred crkve Sv. Vlaha, gdje će se postrojiti dubrovački branitelji iz 1991. godine. Nazočnima će se obratiti predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović.

Dan 6. prosinca 1991. ostat će upamćen kao jedan od najtežih dana u dubrovačkoj povijesti. Toga su dana pripadnici srpsko-crnogorskih postrojba iz svih oružja napali Dubrovnik pri čemu je poginulo 19 branitelja i civila, a još 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno. Na povijesnu jezgru palo je više tisuća granata, devet je dubrovačkih palača u potpunosti izgorjelo, a 461 zgrada pretrpjela je teško oštećenje.

(Hina) xddub ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙