FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 5. prosinca

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. prosinca 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za ponedjeljak, 5. prosinca.

ZAGREB - Hrvatski poduzetnici u dugotrajnu su imovinu tijekom prvog polugodišta ove godine uložili 17,9 milijardi kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Financijske agencije (Fina). Analiza Fine za prvu polovicu ove godine pokazuju da veći dio poduzetnika u tom razdoblju nije ništa ulagao u svoju dugotrajnu imovinu. Naime, od 90.668 poduzetnika samo je njih 18.946 ili 20,9 posto u svojim statističkim izvještajima iskazalo ulaganja, a 71.722 poduzetnika ili njih 79,1 posto nije iskazalo nikakva ulaganja. Prema tehničkoj strukturi ulaganja, u prvom polugodištu ove godine najviše se ulagalo u opremu 42,3 posto, zatim u građevine 41,5 posto ukupnih ulaganja, a najveći dio toga odnosi se na cestogradnju. Analiza ekonomske strukture investicija prema djelatnosti investitora, kao i u prethodnim razdobljima, pokazuje da su najveća ulaganja koncentrirana kod investitora iz pet područja djelatnosti - prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, poslovanja nekretninama te prijevoza i skladištenja, a iznose 10,8 milijardi kuna ili 60,2 posto ukupnih investicija.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Zagrebu u listopadu je u odnosu na rujan bio nominalno veći za 4,5 posto, a u odnosu na listopad 2010. nominalno je porastao za 0,4 posto, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prema trgovačkim strukama, maloprodaja u nespecijalziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koju se odnosi gotovo četvrtina ukupne zagrebačke maloprodaje, porasla je u listopadu u odnosu na rujan za 4,9 posto. Na godišnjoj razini, u toj je trgovačkoj struci ostvaren rast prometa u maloprodaji za 6,1 posto. U trgovini na malo motornim gorivima i mazivima promet je u listopadu na mjesečnoj razini porastao za dva posto, a na godišnjoj za 12,2 posto, što se ponajprije može pripisati rastu cijena naftnih derivata.

ZAGREB - Pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi u studenome pokazuje pad prometa i indeksa - redovan promet iznosio je 215,9 milijuna kuna i bio je 23,3 posto manji nego u listopadu, a osjetno su u odnosu na mjesec prije pali i dionički indeksi - Crobex za 5,6 posto, Crobex10 za 4,8 posto. Crobex je na kraju studenoga iznosio 1.739,20 bodova i, kako se napominje u komentaru burze, došao na razinu od otprije tri godine. Uža inačica Crobex10 spustio se ispod svoje bazne vrijednosti od 1.000 bodova, na 962,23 boda. Redovan promet dionicama iznosio je 204,6 milijuna kuna, što je 60-ak milijuna kuna ili 23,3 posto manje nego u listopadu. Trgovanje dionicama i u studenom je bilo u znaku HT-a, od 204,6 milijuna kuna redovnog prometa dionicama gotovo četvrtina, ili 51 milijun kuna odnosilo se na trgovanje tom dionicom. HT-ova je dionica studeni završila na 236 kuna, što je 4,6 posto niža cijena nego u listopadu.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙