FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Zbog vremenske razlike izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora počeli su danas na nekim biralištima u inozemstvu, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru. U diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH glasovanje traje 3. i 4. prosinca od 7 do 19 sati. Zbog vremenske razlike, prvi na izbore izlaze birači na Novom Zelandu na jednom biračkom mjestu u Aucklandu, a izbori završavaju 4. prosinca u SAD-u nakon što se zatvori biralište u Los Angelesu. Na izborima u inozemstvu glasovat će se u 52 države na 124 biračka mjesta, najviše od toga u BiH (30), a slijede Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama biti od jednog do tri biračkih mjesta. Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista. Osim birača bez prebivališta u Hrvatskoj, na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasovati i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tamo zateknu, a glasuju za izbornu jedinicu prema mjestu svog stalnog boravka u Hrvatskoj.

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u povodu današnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom upozorila je da osobama s invaliditetom treba dati priliku, uključiti ih u odluke koje se tiču njih samih, omogućiti im da rade i time stječu sredstva za samostalan život, neovisnost i samopouzdanje. Obilježavanje 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom se ove godine u Hrvatskoj gotovo podudara s izborima za zastupnike u Sabor. Oko 17. 000 osoba s invaliditetom lišeno je poslovne sposobnosti, a većina njih potpuno, pa neće moći izaći na izbore jer su brisani iz biračkog popisa kao i osobe koje su umrle ili izgubile hrvatsko državljanstvo, upozorava pravobranteljica, te ističe kako su time još više postali nevidljivi građani ove zemlje i nisu ni dio biračkog tijela. "Oni su smješteni u ustanovama socijalne skrbi što znači da ne žive u svojim domovima, u svojim obiteljima niti u svojim zajednicama. Iako je u hrvatskom zakonodavstvu regulirano glasovanje na izborima za osobe koje su lišene slobode, nije regulirano glasovanje za osobe koje žive u ustanovama jer im država ne može osigurati skrb na drugačiji način."

ZAGREB - Ogranak umirovljenih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND), koji broji 396 članova, postao je pridruženi član Matice umirovljenika Hrvatske, priopćio je danas predsjednik Matice Josip Vincek. Uz članstvo u Hrvatskom novinarskom društvu, novinari umirovljenici od sada će imati i člansku iskaznicu Matice umirovljenika Hrvatske na temelju koje će moći ostvarivati ista prava kao i svi ostali članovi Matice. "Predsjedništvo Matice umirovljenika Hrvatske donijelo je odluku o prijemu na zahtjev Ogranka umirovljenika HND-a polazeći od Statuta Matice koji omogućuje da se u njeno članstvo mogu pridružiti i druge asocijacije umirovljenika sa sličnim programima", navodi se u priopćenju. Dodaje se kako je "interes za učlanjenje u Maticu umirovljenika Hrvatske porastao od kada je Matica proširila svoj program aktivnosti i sklapa ugovore s poslovnim partnerima koji na taj način osiguravaju popuste na cijene roba i usluga umirovljenicima uz predočenje članske iskaznice Matice".

VINKOVCI - U nezakonitom prelasku hrvatske državne granice sa Srbijom, 1500 metara sjeverno od graničnog prijalaza Tovarnik, sinoć je zatečeno sedmero državljana Afganistana od kojih troje djece, izvjestila je jutros vukovarsko-srijemska policija. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno rješenje o protjerivanju iz RH, određena zabrana ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak povratka u Republiku Srbiju s čijeg područja su nezakonito prešlu u Hrvatsku. Prema podacima te policijske uprave, u razdoblju od 1. siječnja do 27. studenoga 2011. godine u nezakonitom prelasku državne granice zatečeno je ukupno 1044 stranih državljana od kojih su 665 bili državljani Afganistana. U usporedbi s istim razdobljem 2010. godine, u kojem je u nezakonitom prelasku državne granice zatečeno ukupno 298 stranih državljana, riječ je o povećanju od za čak 250 posto. Od 298 stranih državljana, državljanstvo Afganistana imalo je 149.

ZAGREB - U Zagrebu danas počinje ovogodišnja manifestacija "Advent u Zagrebu" paljenjem božićnih i novogodišnjih ukrasnih svjećica i glazbeno-zabavnim programom u parku Zrinjevac, a programi u sklopu te manifestacije održavat će se do 1. siječnja iduće godine na više lokacija u središnjem dijelu Zagreba. Otvorenju manifestacije prethodila je večer ranije multimedijalna 3D Mapping ili virtualna projekcija na Muzeju Mimari u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) koja je uz nekoliko tvrtki te Grad Zagreb i organizator manifestacije "Advent u Zagrebu". Cilj je te manifestacije, koja je ove godine sadržajima najbogatija, po riječima direktorice TZGZ-a Amelije Tomašević, građanima Zagreba te posjetiteljima iz svijeta i Hrvatske pružiti dobru atmosferu i približiti duh Božića u Zagrebu. Očekuje i da će to u Zagreb u prosincu dovesti više turista nego lani, a prema prvim najavama doći će dosta grupa iz Austrije, Italije i Španjolske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙