FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako ne postoji sukob između njega i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te da MUP i DORH dobro surađuju, iako se, kako je rekao, ne slaže s time što je državno odvjetništvo odbilo neke slučajeve u kojima je policija podnijela kaznene prijave. "Mi s DORH-om dobro surađujemo i imamo velikih uspjeha u zadnje dvije i pol godine. Međutim, postoje slučajevi oko koji se naprosto nismo složili. To je normalno, zar se moramo oko svega slagati", rekao je Karamarko novinarima nakon današnje sjednice vlade upitan postoji li neslaganje između DORH-a i MUP-a. "Mi smo podnijeli kaznene prijave, a dalje je na DORH-u i istražnom sudu da ih zaključe. Prema tome, dopustite mi da imam svoju interpretaciju, to nikako nije neslaganje", rekao je Karamarko i ustvrdio kako ne postoji sukob između njega i Bajića. Upitan zašto se DORH i MUP nisu složili oko nekih istraga, Karamarko je odgovorio kako se ne slaže s time što je DORH odbio neke MUP-ove kaznene prijave te s "tajmingom" kad se to objavilo. "Ne slažem se s njima u odbijanju nekih naših kaznenih prijava, a ne slažem se, s druge strane, s tajmingom kad se to objavi. Možda je sve to slučajno i u redu, ali ima pravo na svoje opservacije, ali nemojte to smatrati neslaganjem. Mi ćemo morati dalje jednog dana surađivati", zaključio je Karamarko.

ZAGREB - HDZ-ov branitelj u istrazi o "crnim fondovima HDZ-a" Vladimir Gredelj izvijestio je danas da je na prijedlog obrane USKOK naložio grafološko vještačenje potpisa u bilježnici bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević, na temelju koje, kaže Gredelj, optužen HDZ. "Naime, s obzirom na razumljivo, golemo zanimanje javnosti za taj predmet, naročito zbog predizborne kampanje tijekom koje moja stranka trpi negativan publicitet, zbog kontinuirana kršenja načela tajnosti istrage, čemu je nezanemarivo pridonijela i činjenica da nadležna tijela nisu poduzela ništa kako bi osigurala djelotvornu istragu o 'curenje' tajnih informacija, u interesu je moje stranke da potvrdim da smo danas zaprimili USKOK-ov nalog kojim je na naš prijedlog određena ta istražna radnja", stoji u Gredeljevu priopćenju za javnost. HDZ-ov odvjetnik dodaje da bi u interesu stranke koju zastupa svakako bilo bolje kazati puno više i poništiti negativnu percepciju javnosti na teret HDZ-a, no, kako kaže, kao legalist "ne može učiniti dostupnim ništa što je sadržaj predmetne istražne radnje jer bi to bilo u suprotnosti s interesima istrage, iako stranka zbog toga trpi, a prijeti i da pretrpi nenadoknadivu štetu".

RIJEKA - Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić danas je na završnom obraćanju novinarima u Rijeci istaknuo da je ulazak predstavnika njihove koalicijske liste u Hrvatski sabor jamstvo da će građani imati istinsku alternativu i svoje istinske zastupnike. Švorinić je ustvrdio da je "HDZ gotov" te da građani sad mogu birati one koji im najviše odgovaraju. "To ne mogu biti oni koji već 20 godina vladaju Rijekom, a gospodarski i demografski rezultati su im loši", kazao je, govoreći o članicama Kukuriku koalicije. "Oni za nas nisu rješenje nego problem", poručio je Švorinić. Izvijestio je i o rezultatima akcije "Moj glas vrijedi" u kojoj su građani potpisima poduprli koaliciju "Savez bez kompromisa" u kojoj su Lista za Rijeku, Akcija mladih i Blok umirovljenici zajedno (koordinator koje je Zlatko Klarić), a izlaze na izbore u 8. izbornoj jedinici. Prikupljeno je 11.000 potpisa, kazao je Švorinić, a očekuje se da će do sutra biti prikupljeno 12.000 potpisa, što je bio plan. To jamči naš ulazak u Sabor, rekao je predsjednik Liste za Rijeku.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel s današnje je redovite konferencije za novinstvo uputio otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku tražeći ispriku zbog prozivanja u vezi sa slučajem "riječka Tržnica". Obersnel je u pismu naveo da je ispriku u prvom navratu zatražio od premijerke Jadranke Kosor ili od Karamarka, a da je Kosor u izjavi medijima navela da nije bilo riječi o prozivkama, nego da je policija obavila svoj posao te da se Obersnel treba obratiti policiji da "vidi o čemu je riječ". Obersnel je ujedno upitao Karamarka zbog čega je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec u televizijskoj emisiji čitao i komentirao elemente kaznene prijave u vezi s tim slučajem, navodeći da je to isto učinio i Karamarko. To je suprotno zakonu o policiji koji govori o obvezi čuvanja takvih podataka te je riječ o teškoj povrjedi službene dužnosti. Obersnel reagira i na Borovčevu izjavu da su policijska istraga i kaznena prijava "rezultat višegodišnjega kontinuiranog rada policijskih istražitelja i nadležnog državnog odvjetnika na tom slučaju".

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli rekao kako očekuje da će ta stranka na izbornoj listi Kukuriku koalicije osvojiti tri mandata, a on će se, kako je rekao, "zbog nespojivosti njegove dužnosti župana s dužnošću saborskog zastupnika" povući u korist rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze, 13. na listi. "Istra masovno sudjeluje u promjenama koje dolaze, a Istrani su najodgovorniji za postavljanje novih standarda života u Hrvatskoj", rekao je Jakovčić, dodavši kako su građani u Istri prepoznali tu koaliciju kao jedinu i pravu alternativu dosadašnjoj vlasti. Drži da Istra stoga treba biti prevaga u hrvatskom parlamentu i stabilnost buduće vlade. Po njegovim riječima, kampanja je dokazala ozbiljnost i odgovornost stranaka u Kukuriku koaliciji, jednako kao i potpora "svih hrvatskih građana". "To je pokazatelj da je iza nas nerazumno neprijateljstvo prema istarskim vrijednostima koje su postale dio života u Hrvatskoj", ustvrdio je Jakovčić, najavivši kako će vlada u sljedećem mandatu početi decentralizaciju države, što je, drži, nova prilika za Istru. Potpredsjednik IDS-a i drugi na listi Kukuriku koalicije Damir Kajin poručio je kako budućnost zemlje određuju građani, a Kukuriku koalicija mora obaviti posao u budućnosti za svoje građane.

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija s 151 četvornim kilometrom te gradovi Gospić i Otočac s gotovo 60 četvornih kilometara najonečišćeniji su gradovi u Hrvatskoj po veličini minski sumnjiva prostora, rečeno je danas za posjeta Gospiću njemačkog veleposlanika Bernda Fischera. „Sretan sam što je u Gospiću i okolici do sada razminirana trećina prostora pod minama, međutim posla je još dosta. Njemačka vlada pomaže i razminiranje joj je prioritet u vanjskoj politici, a pogotovu kad su posrijedi donacije prijateljskoj Hrvatskoj“, rekao je Fischer. Ocijenio je da će zbog mnogo posla teško biti razminirati sva područja do 2019., koja je određana kao rok do kojeg treba završiti razminiranje. "Mislim da je najvažnije uzeti u obzir projekte zaštite stanovništva i djece, ali važno je razminirati i poljoprivredne površine kako bi postale obradive. Prednost je Hrvatske što će, kad postane članicom EU-a, imati pristup velikim financijskim projektima“, rekao je veleposlanik Fischer. Njega su pozdravili gospićki gradonačelnik Milan Kolić i župan Milan Jurković te zahvalili na donacijama kojima njemačka vlada pomaže u razminiranju.

ZAGREB - Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima o cerebrovaskularnih bolesti, čiji je inicijator gradonačelnik Milan Bandić, u dvije je godine prikupila dva milijuna kuna te potpuno opremila Centar za prevenciju moždanog udara, a sada je cilj prikupiti novac za kupnju prvog aparata u Hrvatskoj za dijagnostiku venske cirkulacije, najavili su danas čelnici zaklade. Time bi se zaokružila dijagnostika ranog otkrivanja moždanog udara u tom centru, osnovanom prije dvije godine u KB Sestara milosrdnica na inicijativu zaklade, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Gradskoj upravi. Gradonačelnik i upravitelj Zaklade Milan Bandić, koji je i sam doživio moždani udar prije osam godina, istaknuo je kako su od osnutka zaklade 2004. godine, uspjeli s prikupljenih dva milijuna kuna opremiti centar najsuvremenijom ultrazvučnom opremom za prevenciju i ranu detekciju osoba s visokim rizikom za nastanak moždanog udara, a daljnjem opremanju centra, naglasio je, pridonijet će i 200.000 kuna koji su prikupljeni na nedavnoj proslavi njegova rođendana.

DUBROVNIK - U palači "Ranjina" u Dubrovniku danas su predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje predstavnici Narodnih novina i tvrtke Plinacro svečano uručili darovnicu s dva milijuna kuna za razminiranje 185.000 četvornih metara minski sumnjiva područja u konavoskoj općini. Tim će se novcem razminirati sjeverni dio graničnog prijelaza u Karasovićima, cestovni pojas od Prapratna do državne granice i minska polja na Dupskom osoju. Župan Nikola Dobroslavić je, zahvalivši darovateljima, podsjetio kako je hrvatska vlada za razminiranje područja u najjužnijoj hrvatskoj županiji dosad uložila 120 milijuna kuna. Na području te županije od mina je stradalo osam osoba, a preostalo je još razminirati 5,6 kilometara minski sumnjiva prostora u Dubrovačkom primorju i Konavlima. U Dubrovačkom je primorju ove godine razminirano 454.000 četvornih metara, a treba razminirati još 2,1 kilometar te u Konavlima 3,5 kilometara četvornih u pograničnom području s Crnom Gorom i BiH.

ZAGREB - Grad Zagreb će isplatiti božićnicu za oko 17.556 umirovljenika s mirovinom do 1.500 kuna čije je prebivalište na području grada u neprekidnom trajanju posljednjih pet godina, doznaje se danas u Gradskoj upravi. Božićnica će se isplatiti uz redovnu isplatu novčane pomoći umirovljenicima za mjesec prosinac 2011., a o točnom datumu isplate umirovljenici će biti obaviješteni putem sredstava javnog priopćavanja, izvijestila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna. Naime, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom svake godine uoči Uskrsa i Božića umirovljenicima – korisnicima prava na novčanu pomoć osigurava 100 kuna uskrsnice ili božićnice. Tako i ove godine planira osigurati isplatu Božićnice za oko 17.556 (broj korisnika za mjesec studeni) umirovljenika s mirovinom do 1.500 kuna čije je prebivalište na području Grada Zagreba u neprekidnom trajanju posljednjih pet godina.

VARAŽDIN - U vagonu putničkog vlaka na pruzi Ludbreg - Varaždin kod Novakovca jutros je oko 6 sati izbio požar u kojem nitko nije stradao, već je samo uzrokovao štetu od 1,5 milijuna kuna. Od glasnogovornice varaždinske policije Marine Kolarić doznaje se da je policija oko 6 sati zaprimila dojavu centra 112 da je u Novakovcu izbio požar na vlaku. U tom se trenutku u zapaljenu vagonu nalazila nekolicina putnika koji su odmah premješteni u prednje vagone. Požar su ugasili vatrogasci jalžabetskog DVD-a pa je vlak nastavio put prema Varaždinu, a požarom zahvaćeni vagon i vagon iza njega ostavljeni su radi očevida, kazala je Kolarić. Dodala je kako je očevidom utvrđeno da je požar uzrokovao kvar na električnim instalacijama u električnom ormariću, odakle se vatra proširila na gorive dijelove ventilatora i putničkog prostora.

ZAGREB - Uhićen je pročelnik Državnog inspektorata u Varaždinu Vladimir Benković, doznaje se danas iz izvora bliska istrazi. U policiji i USKOK-u za sada ne žele otkriti nikakve pojedinosti, a glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kratko je samo kazao da je riječ o predmetu u USKOK-ovoj ovlasti. U varaždinskoj područnoj jedinici državnog inspektorata nisu željeli ništa reći o uhićenju pročelnika. Za sve podatke uputili su na sjedište u Zagrebu, iz kojega je glasnogovornica državnog inspektorata Sandra Kelemen za Hinu rekla kako im je poznata činjenica da se po USKOK-ovu nalogu provode određeni postupci u varaždinskoj područnoj jedinici. No za sve informacije o okolnostima događaja, istražnom postupku ili drugim radnjama uputila je na pravosudna tijela. Dodala je da događaj ne utječe, niti će utjecati na redovito obavljanje poslova u ovlasti državnog inspektorata. Lokalni mediji javljaju da s USKOK-om surađuje međimurska policija jer je kaznena prijava protiv Benkovića stigla iz Međimurske županije te da je jučer uhićenog pročelnika policija, po USKOK-ovu nalogu, danas prevezla u Zagreb na daljnje ispitivanje.

SPLIT - Na splitskom Općinskom sudu saslušanjem četiriju svjedoka danas je nastavljeno suđenje Željku Žderiću, Josipu Kuzmaniću, Berislavu Bašiću i Ivici Mladineu, optuženima "u slučaju Konstruktor" za zlouporabu ovlasti od travnja 1992. do konca 1996. u pretvorbi te građevne tvrtke. Žderić, tadašnji predsjednik uprave Konstruktor-inžinjeringa i predsjednik tadašnjeg upravnog odbora Konstruktora, Mladineo, bivši ravnatelj porezne uprave, te Kuzmanić i Bašić optuženi su da su privatizacijom Konstruktora oštetitli Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za više od dva milijuna kuna. Bivši glavni direktor Konstruktora Srđan Marasović, koji je tu dužnost obnašao od 1989. do početka srpnja 1992., u današnjem je svjedočenju istaknuo kako se ne osjeća odgovornim za pretvorbu tog poduzeća jer nije sudjelovao na sjednicama upravnog odbora na kojima su se donosile odluke. On je također rekao kako je prije imenovanja upravnog odbora počela provedba programa saniranja Konstruktora, ali se ne sjeća ni pojedinosti, ni stanja financijskog poslovanja poduzeća. Svjedok Milivoj Meštrović, koji je od srpnja 1992. do konca 1995. bio v.d. direktora Konstruktora, izvjestio je kako je osobno redovito nazočio sjednicama upravnog odbora te da je glavnu riječ vodio prvooptuženi Žderić.

ZAGREB - Koncertom američke glazbene dive Denyce Graves i Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića sutra navečer završit će ovogodišnja humanitarna akcija "Korak u život" kojom se prikupljaju sredstva za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Denyce Graves na današnjoj konferenciji za novinare govorila je o svojoj dugoj umjetničkoj i prijateljskoj suradnji s maestrom Vjekoslavom Šutejem koji je preminuo 2. prosinca prije dvije godine, istaknuvši kako je Šutej jedan od najzaslužnijih za njezinu svjetsku karijeru. Najavila je da će na sutrašnjem koncertu izvesti najljepše songove Georgea Gershwina i Jeromea Kerna te da će cijela večer biti posvećena glazbi iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, broadwayskim mjuziklima i drugima djelima. Aranžmane za njezin zagrebački nastup priredio je ugledni američki skladatelj i aranžer John Conahan.

ZAGREB - Knjiga novinara, političkog analitičara i publicista Danka Plevnika "Hijerarhija međuovisnosti" u kojoj su sabrane njegove kolumne objavljene u posljednjih deset godina u kojima analizira međunarodne odnose, predstavljena je danas u zagrebačkom Europskom domu. Knjiga (381 str.) objavljena je u izdanju karlovačke Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", a predstavili su je član Savjeta za vanjsku politiku Predsjednika RH Dražen Vukov Colić, uime izdavača Frida Bišćan te autor. Vukov Colić rekao je da je u 180 Plevnikovih tekstova objavljenih u knjizi sažeta galerija od 695 ličnosti koje su određivale našu globalnu, regionalnu i nacionalnu svakidašnjicu, a vrlo pouzdano opisivale neizbježnu budućnost. "Te kolumne ostaju u prvom redu kolumne, koje strasno, nadmoćno i neprekidno preispituju neke od naših najvažnijih zajedničkih dvojbi, otkrivaju skrivene pozadine, a raščlanjuju povijesne tokove u pouzdanom prepoznavanju budućnosti", istaknuo je Vukov Colić.

VINKOVCI - U vinkovačkom Gradskome kazalištu Joze Ivakića 8. prosinca premijerno će biti izveden Moliereov "Umišljeni bolesnik" u adaptaciji i režiji Damira Mađarića, najavljeno je na konferenciji za novinare. "Umišljeni bolesnik" prva je premijera u 10. sezoni vinkovačkog kazališta, rekao je ravnatelj Ivica Zupković, najavivši da bi ih do kraja sezone trebalo biti još nekoliko. "Mislim da imamo dobru programsku orijentaciju. Biramo i pazimo da na repertoaru imamo suvremene ali i klasične tekstove", ocijenio je Zupković. Po riječima redatelja Damira Mađarića, koji je u Gradskom kazalištu Joze Ivakića režirao i nagrađivanu predstavu "Sluškinje" te "Sex i glad", "Umišljeni bolesnik" bit će možda drukčiji od očekivanog, ali u svakom slučaju zanimljiv i odrazit će trenutak u kojemu se nalazi hrvatsko društvo. "Moliere se s 'Umišljenim bolesnikom' ismijavao liječnicima svoga vremena, a mi se, kroz Mađarićeva 'Umišljenog bolesnika' ismijavamo moćnicima našega vremena", kazao je glumac Robert Ugrina koji u predstavi glumi glavni lik Argana.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙