FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: pooštrene sankcije Iranu i Siriji

Autor: vkla
BRUXELLES/TEHERAN, 1. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova Europske unije pooštrili su u četvrtak gospodarske sankcije Iranu i Siriji, javljaju agencije pozivajući se na diplomate.

Sankcije su uvedene za još 180 iranskih tvrtki i pojedinaca zbog odbijanja Teherana da odgovori na međunarodne zahtjeve za obustavom nuklearnog programa. Iran opetovano ponavlja da razvija nuklearni program u isključivo miroljubive, civilne svrhe, tj. za proizvodnju električne struje. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Jupe je kazao da će EU raditi sa svojim partnerima kako bi se, u slučaju da se Iranu uvede naftni embargo, nadoknadile isporuke nafte. Za prekid isporuka nafte iz Irana posebice je zabrinuta Grčka.

Istovremeno, EU je pojašao sankcije prema energetskom i financijskom sektoru u Siriji, kažnjavajući režim predsjednika Bašara al-Asada zbog nemilosrdne represije nad prosvjednicima. Na popisu pooštrenih sankcija dodano je novih 11 tvrtki i 12 osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje izdavanje viza. U tijeku su razgovori ministara vanjskih poslova EU-a i glavnog tajnika Arapske lige Nabila al-Arabija.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙