FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija, EU za nove sankcije Iranu

Autor: rtom
RIM, 22. studenog 2011. (Hina) - Europska unija i Italija pridružile su se nizu zapadnih zemalja u potpori novim sankcijama Iranu koje je najavila američka vlada kao kaznu Islamskoj Republici za njezin tajni pokušaj proizvodnje atomskog oružja, prenose u utorak agencije.

Europska unija razmatra zamrzavanje imovine novih 200 ljudi i poduzeća u okviru jačanja sankcija protiv nuklearne politike Irana, objavili su u utorak diplomatski izvori u Bruxellesu, javlja agencija AFP.

"Približno je 200 osoba i entiteta" na novim popisima zamrzavanja imovine, a to bi trebali 1. prosinca potvrditi europski ministri vanjskih poslova, rekao je diplomatski izvor u EU.

Novi talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi također se izjasnio za sankcije, prenosi Reuters.

"Italija s punim uvjerenjem podržava planirane gospodarske sankcije koje je najavila američka vlada", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države objavile su nove sankcije pošto je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u nedavnu izvješću izrazila veću sumnju u moguću vojnu namjenu" iranskog nuklearnog programa.

Iran redovito odbacuje zapadne optužbe i tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u civilne svrhe.

U ponedjeljak su britanski, francuski te kanadski dužnosnici najavili da su spremni ojačati sankcije bankovnom i naftnom sektoru Islamske Republike Irana.

Rusija je u utorak novi niz sankcija Iranu nazvala "neprihvatljivima" i protivnima međunarodnim zakonima.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙