FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvara se Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku na IRB-u

Autor: agrb
ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku Instituta Ruđer Bošković, prvi PET/CT centar za predklinička istraživanja u regiji za nova, in vivo znanstvena istraživanja u području tumora, kroničnih degenerativnih bolesti, te praćenja metaboličkih tokova širokog spektra radioizotopima markiranih bioaktivnih tvari u živom organizmu, otvorit će se na Institutu u petak, 2. prosinca.

Centar će Institutu otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovom boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ovakvih centara ima samo nekoliko, ističe se u obavijesti Instituta.

Otvorenjem tog centra Hrvatska staje uz bok Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Finskoj, koje uz znanstveno-istraživački rad u području istraživanja tumora, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa, omogućuju korištenje metoda molekularne i nuklearne dijagnostike i komercijalnim korisnicima poput farmaceutske industrije, kojima su one neophodne za praćenje razvoja i testiranje novih lijekova.

U svibnju ove godine u prostorije Centra već je postavljena oprema vrijedna 400 tisuća eura, mini PET kamera za male laboratorijske životinje, koja je kupljena kreditom Svjetske banke, u okviru Science & Technology projekta financiranog od strane Ministarstva znanosti.

Ta moderna tehnologija, uz komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika i radioizotopa za potrebe kliničke PET/CT dijagnostike ljudskih tumora u Hrvatskoj, otvara vrata kompetitivnim, modernim predkliničkim istraživanjima koja omogućuju i uspostavljanje suradnje s vodećim farmaceutskim kućama i znanstvenim institucijama Europe.

(Hina) pp/xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙