FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga "Zviždač" o nepravilnostima u "Sunčanim šumama"

Autor: ivuc
OSIJEK, 29. studenog 2011.(Hina) - Predsjednica Udruge "Zviždač" Vesna Balenović i bivši djelatnik đakovačkih "Sunčanih šuma" Krešimir Bošković danas su u Osijeku izvijestili o, kako tvrde, kriminalnim radnjama u toj tvrtki, zbog čega je Bošković USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv te tvrtke i njezine direktorice Marine Popijač.

Na konferenciji za novinare Bošković je rekao kako je u toj tvrtki, koja je koncesionar za gospodarenje šumama u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije, radio kao zamjenik voditelja odjela i čuvar šume te da je, od svibnja ove godine, često primjećivao četiri skupine ilegalnih radnika kako iz šume neovlašteno iznose velike količne drva, od 60 do 100 prostornih metara na dan.

Pošto je upozorio svojeg voditelja, on ga je raporedio na druge poslove, gdje nije imao nadzor nad događajima pa je razgovarao s Vesnom Balenović, koja ga je uputila da počne fotografirati i prikupljati dokaze, što je, kako je rekao, i učinio.

Izvijestio je kako je krajem srpnja direktorica Popijač dobila anonimnu prijavu u kojoj se njega dovodi u vezu s tim nezakonitim radnjama pa je, na njezino traženje, napisao izjavu o kronologiji događaja vezanih uz sječu i iznošenje drva iz šume. Bošković je ustvrdio kako je nakon toga dobio opomenu pred otkaz zbog klevete drugih zaposlenika, a 29. kolovoza, nakon povratka s godišnjeg odmora, i izvanredni otkaz zbog navodnog označavanja stabala u tuđoj šumi, gdje je dio stabala i posječen.

Rekao je i da je policiji prijavio "i dvije prijetnje fizičkom likvidacijom" od bivših zaposlenika tvrtke, a budući da na svoje dopise nadbiskupiji i vlasniku tvrtke Jaki Andabaku nije dobio odgovor, Bošković je rekao kako je podnio kaznenu prijavu USKOK-u.

Balenović je ustvrdila kako se hrvatska država majčinski odnosi prema kriminalcima i lopovima, a maćehinski prema "zviždačima", koje se, umjesto da ih se nagradi i pohvali, stigmatizira i proganja.

Ocijenila je kako premijerka Jadranka Kosor stalno govori o nultoj stopi tolerancije na korupciju, a otkako je na toj dužnosti nije ju kao predsjednicu te udruge primila na razgovor.

Politika nikako da shvati kako je ta udruga dragocjena jer je borba protiv korupcije bez zviždača nemoguća, rekla je Balenović i ocijenila da je Hrvatska "visoko koruptivna zemlja u kojoj je pravda postala roba".

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙