FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Uprava Holdinga Đuro Đaković radi na štetu radnika

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD , 29. studenog 2011. (Hina) - Zbog najave da će Holding Đuro Đaković putem privatne agencije zapošljavati radnike na određeno vrijeme, Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) prozvao je na današnjoj konferenciji za novinare Upravu Holdinga da postupa mimo zajedničkih nastojanja sindikata, Vlade i Uprave na očuvanju i pronalaženju poslova za kompaniju.

To je prvi put u 90 godina postojanja Đure Đakovića da će se u njemu zapošljavati radnici preko agencije, što znači znatno nepovoljniji položaj radnika jer neće biti obuhvaćeni kolektivnim ugovorom, upozorio je regionalni povjerenik SMH-a Antun Štivić.

Ogorčeni smo jer se zapošljavanjem preko privatne agencije Uprava odriče mogućnosti da sa Zavoda za zapošljavanje uzme mlade ljude za čije će zapošljavanje od države dobiti poticajna sredstva. Osim toga, ti mladi ljudi nakon stjecanja iskustva trebali bi postati nositelji posla u Đuri Đakoviću iz kojeg uskoro zbog odlaska u mirovinu treba otići 150 radnika, kaže Štivić.

Pravo na rad je ustavom zajamčeno, a agencije to pravo naplaćuju. Tražimo da i agencije potpišu kolektivni ugovor, jer ako dozvolimo da se nastavi takva praksa vratit ćemo se u 19. stoljeće, stajati pred tvornicama i moliti za koricu kruha, rekao je predsjednik SMH-a Vedran Dragičević.

U zemljama EU svega četiri posto radnika zaposleno je putem agencija, istaknuo je Dragičević dodavši kako je Sindikat metalaca pokrenuo inicijativu za zaštitu njihovih prava i na razini EU-a.

Uoči izbora SMH je uputio javni poziv budućoj Vladi da već s prvim danima 2012. predstavi program koji će biti temeljen na očuvanju i razvoju industrije.

Ni 10 posto tvrtki nema osigurane poslove u 2012. godini. Ne smije se dogoditi da domaće tvrtke ulažu milijune u proizvodnju vlaka nakon čega netko kaže da je Siemens bolji, a naše tvrtke svoje proizvode neka prodaju u susjedstvu. Tko će uzeti njihove proizvode, ako ih ne kupuju u Hrvatskoj? Tražimo da Vlada kroz programe osigura zapošljavanje domaćih kapaciteta, rekao je Dragičević.

SMH je novoj Vladi uputio i zahtjev za 38-satnim radnim tjednom, Opći kolektivni ugovor za radnike kod malih poslodavaca i efikasno javno zdravstvo. Svjesni smo da se svi uvjeti ne mogu ispuniti odmah, međutim ne bude li Vlada ispunila zahtjeve u dogovorenim rokovima ići ćemo u opći štrajk, kaže Dragičević.

(Hina) xmvrk ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙