FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalci traže očitovanje Kukuriku koalicije o "referendumu o referendumu"

Autor: dmar
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Čelnici sindikalnih središnjica na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili od Kukuriku koalicije očitovanje na njihov zahtjev da se paralelno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU organizira referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma.

Predsjednici Matice hrvatskih sindikata, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) prozvali su čelnike Kukuriku koalicije, u prvom redu Zorana Milanovića i Vesnu Pusić, zbog njihove najave da neće podržati organiziranje referenduma koji su sindikalci dogovorili s Vladom Jadranke Kosor.

Izjava da je "referendum o referendumu" podvala Kukuriku koaliciji ako dođe na vlast je nedemokratska, jer je olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma poticaj za razvoj izravne demokracije u Hrvatskoj, gdje se demokracija dosad shvaćala samo kao mogućnost građana da jednom u četiri godine nekome daju svoj glas, rekao je predsjednik Matice Vilim Ribić.

Sindikati će znati odgovoriti na takve izjave, pa će "referendum o referendumu" sigurno biti održan, ili kao državni referendum ili kao nova peticija, najavio je Ribić.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever ustvrdio je da sindikalni napad na čelnike Kukuriku koalicije ne znači predizbornu podršku HDZ-u, pogotovo jer ni HDZ nije ispunio obećanje da će "referendum o referendumu" organizirati još za mandata Vlade Jadranke Kosor.

To nije poziv da se glasuje za HDZ, mi ne pozivamo građane da glasuju za neku konkretnu stranku niti se svrstavamo za jednu političku opciju a protiv druge opcije, ustvrdio je Sever.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević podsjetio je da su članovi SDP-a, a među njima i Milanović, na saborskom Odboru za ustav i poslovnik predlagali da se potreban broj potpisa za raspisivanje referenduma sa sadašnjih 10 posto smanji na pet posto registriranih birača, no vladajuća većina je to odbila.

S obzirom da je tih pet posto približno jednako sindikalnom prijedlogu o 200.000 prikupljenih potpisa, pozivamo SDP da održi svoju riječ, jer političari koji lažu ne služe narodu, kazao je Matijašević.

Čelnik URSH-a Damir Jakuš istaknuo je pak da je dogovor o raspisivanju "referenduma o referendumu" postignut na nagovor predsjednika Republike Ive Josipovića, koji je predložio da se zbog izbjegavanja nepotrebnih troškova taj referendum održi istodobno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU.

Očekujemo i Josipovićevo očitovanje, jer je on jedan od sukreatora toga prijedloga, a sporazum koji smo potpisali s ovom Vladom obvezuje i iduću Vladu koja ga mora ispoštovati, napominje Jakuš.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙