FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: rast BDP-a u trećem kvartalu veći od 1 posto?

Autor: neba
ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu, a procjenjuje se da je porastao više od 1 posto, što bi bila najviša stopa rasta hrvatskog gospodarstva još od 2008. godine.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u trećem tromjesečju BDP ojačao 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon 0,8-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Svi anketirani očekuju rast gospodarstva, i to u rasponu od 1 do 1,5 posto.

Premda nevelik, bio bi to najveći uspon BDP-a od 1,6-postotnog rasta iz trećeg kvartala 2008. godine, i predstavljao bi potvrdu da je, nakon više od dvije godine poniranja, gospodarstvo izašlo iz recesije.

Jačanje gospodarstva u proteklom tromjesečju zahvaljuje se, među ostalim, dobroj turističkoj sezoni, koja je izazvala nevelik, ali ipak rast prometa u trgovini na malo.

„Osobna potrošnja podržana je dobrom turističkom sezonom i kratkoročnim zaustavljanjem negativnih trendova na tržištu rada. No, njezin značajniji rast limitiran je stagnacijom plaća, uz istovremeno smanjenje raspoloživog dohotka, i slabom kreditnom aktivnošću banaka“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim potrošnje, pozitivno na gospodarstvo utječe i rast izvoza.

„Robni je izvoz u trećem kvartalu zabilježio rast od 9 posto, dok je uvoz smanjen 2,5 posto, pa će neto inozemna potražnja zasigurno biti odlučujući faktor koji će potaknuti rast BDP-a u proteklom tromjesečju“, navodi se u anketi Hine.

Međutim, snažniji rast domaćeg gospodarstva onemogućuju loši trendovi u industrijskoj proizvodnji i investicijskim aktivnostima.

Industrijska je proizvodnja u kolovozu pala neočekivano oštrih 4,4, a u rujnu 2,3 posto.

„Izgledno je da će investicije i u trećem kvartalu zabilježiti nepovoljne trendove, a nepovoljno će na stopu rasta utjecati i negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙