FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, europske dužničke nevolje nadjačale napetost oko Irana

Autor: gple
LONDON, 25. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što su bojazni povezane s europskom dužničkom krizom potaknule skok dolara prema euru, potisnuvši u drugi plan napetosti oko Irana.

Barel sirove nafte pojeftinio je na tržištu u Londonu 1,27 dolara, spustivši se na 106,51 dolar. Na američkom tržištu bio je u minusu 58 centi i njime se trgovalo po 95,59 dolara.

Tržišta je na kraju tjedna zabrinuo rezultat aukcije talijanskih državnih obveznica, budući da su talijanski troškovi kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja dosegnuli novu najvišu razinu od uvođenja eura.

Nikakav znak ohrabrenja nije stigao ni iz redova europskih čelnika, koji su i dalje podijeljeni oko uloge Europske središnje banke u borbi protiv krize. Njemačka ne popušta u otporu izdavanju zajedničkih obveznica eurozone.

"Samo se priča, a ništa se konkretno ne događa", zaključio je analitičar A/S Global Risk Managementa Thorbjoern Bak Jensen.

Takvo je stanje u Europi potaknulo skok dolara na najvišu razinu u sedam tjedana prema euru a bio je i na dobitku većem od 0,5 posto prema košarici ključnih svjetskih valuta.

Jači dolar slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time posredno i potražnju za naftom.

Bak napominje da europski gospodarski pokazatelji ukazuju na sve slabije zdravlje europskog gospodarstva pa su sve nade uprte u Sjedinjene Države čiji podaci navode na značajno poboljšanje stanja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Europske brige potisnule su u drugi plan napetost oko Irana, koju su dodano pojačala izražnija očekivanja europskih sankcija usmjerenih na uvoz iranske nafte.

Iran je drugi najveći izvoznik nafte u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Udruženje talijanske naftne industrije upozorilo je da se zabrana uvoza iranske nafte smatra neizbježnom, istanuvši da bi takav potez značajno utjecao na naftne kompanije u regiji.

U međuvremenu je OPEC u petak na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 108,10 dolara, što znači da je pala za 22 centa u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙