FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICRC se sastao s Saifom al-Islamom

Autor: mtro
ŽENEVA, 22. studenog 2011. (Hina) - Dvojica izaslanika Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) sastala su se u utorak s Saifom al-Islamom, sinom bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, rekao je glasnogovornik te organizacije.

Razgovor je trajao "sat ili dva početkom poslijepodneva", rekao je Steven Anderson, prenosi AFP.

Anderson je naglasio da sin bivšeg libijskog vođe, uhićen u subotu, izgleda zdravo.

Posjet se odvijao prema uobičajenim procedurama ICRC-a, koji otkriva pojedinosti razgovora samo vlastima odgovornim za njegovo uhićenje, dodao je.

ICRC precizira da se posjet odvijao u sklopu aktivnosti tih predstavnika, koji posjećuju zatvorenike u Libiji kako bi provjerili uvjete zatočenja i tretman koji imaju.

Od početka sukoba u Libiji, ICRC je imao pristup do blizu 8.500 zatvorenika, uglavnom tijekom posljednja tri mjeseca.

U ponedjeljak je ICRC naveo da je tražio pristup do Saifa al-Islama. Glavni direktor organizacije Yves Daccord rekao je medijima da je njegova ekipa u kontaktu s Prijelaznim nacionalnim vijećem (CNT).

Visko povjereništvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava je u ponedjeljak tražilo da libijska prijelazna vlada humano postupa sa Gadafijevim sinom i šefom libijskih obavještajnih službi Abdulahom al-Senusijem.

ICC je podigao optužnicu protiv Saifa al-Islama zbog zločina protiv čovječnosti, a libijske vlasti žele mu suditi u Libiji i obećavaju pravedno suđenje.

U utorak je libijski ministar pravosuđa i ljudskih prava Mohamed Alagui rekao da libijske vlasti neće predati Saifa al-Islama Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICC).

Poput Saifa al-Islama Gadafija i za Al-Senusija je od 27. lipnja izdan uhidbeni nalog ICC-a zbog zločina protiv čovječnosti.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙