FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvim harvestiranjem na domeni .hr prikupljeno 56 milijuna datoteka

Autor: tmis
ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom-SRCE prvi je put obavila cjelovito harvestiranje odnosno prikupljanje sadržaja objavljenih na nacionalnoj domeni .hr, a ukupno je prikupljeno i arhivirano više od 56 milijuna datoteka ukupne veličine od preko 3.1 terabajta (TB).

O tome su danas zajednički izvijestili Nacionalna knjižnica i SRCE napominjući da su to harvestiranje (prikupljanje) proveli od 18. srpnja do 18. kolovoza ove godine, a kao ishodišna točka korišten je popis aktivnih domena koje je knjižnici dostavila CARNet-ova DNS služba.

Harvestiranjem nacionalne internetske domene prikupljeni su i arhivirani javno dostupni sadržaji sa svih aktivnih web sjedišta u domenama .hr, .com.hr i .iz.hr, a spomenutoj arhiviranoj građi u prvo će vrijeme, kako navode, pristup biti omogućen samo unutar Knjižnice.

Time je upotpunjen opseg arhiviranih sadržaja u sklopu Hrvatskog arhiva weba (HAW - haw.nsk.hr) kojeg Nacionalna knjižnica gradi u suradnji sa Srcem i koji je u produkcijskom radu od 2004.

U okviru HAW-a selektivno se prikupljaju sadržaji s weba, pri čemu se posebna pažnja poklanja sadržajima koji postoje samo na webu i dokumentiraju sadašnji društveni trenutak, društvene trendove, popularna zbivanja, važne sportske, političke, kulturne i druge događaje.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙