FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sir ipak ne povećava loš kolesterol

Autor: spuc
KOPENHAGEN, 22. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Iako liječnici i nutricionisti preporučuju strogu kontrolu unošenja svih masti životinjskog porijekla u okviru borbe protiv povišenog kolesterola, dansko istraživanje pokazuje da sir i nije tako loš za zdravlje te da ga ne bi trebalo staviti u istu skupinu s maslacem.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u American Journal of Clinical Nutrition ljudi koji su dnevno jeli porciju sira kroz šest tjedana imali su niži tzv. loš odnosno LDL kolesterol u odnosu na one koji su u istom razdoblju jeli odgovarajuću količinu maslaca.

Također se pokazalo da nije bilo razlike u razini LDL kolesterola kad se uspoređivala prehrana sa sirom u odnosu na onu u kojoj sir nije bio zastupljen.

"Sir ne povećava LDL kolesterol u usporedbi s normalnom prehranom bez sira", kaže Julie Hjerpsted sa Sveučilišta u Kopenhagenu koja je sudjelovala u istraživanju. Ona dodaje da maslac za razliku od sira povećava LDL kolestrol.

Istraživanjem je praćeno 50 osoba koje su bile na kontroliranoj prehrani kojoj je dnevno dodavana točno određena količina sira odnosno maslaca. Tijekom istraživanja ispitanici su naizmjence po šest tjedana jeli sir pa maslac u količini koja je odgovarala 13 posto ukupnog unosa energije iz masti.

Iako su jedenjem sira unosili više masnoća nego uobičajenom ishranom to nije rezultiralo povišenjem lošeg ili ukupnog kolestrola dok je maslac u istom razdoblju proizveo porast od oko sedam posto, pokazalo je istraživanje.

Unatoč rezultatima ovog ispitivanja liječnici, koji nisu bili povezani s istraživanjem, i dalje pozivaju na umjerenost u konzumiranju hrane koja ima masti životinjskog porijekla.

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙