FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sinj - skup potpore radnicima Autoprijevoza

Autor: rsin
SINJ, 21. studenog 2011. (Hina) - Povlačenje otkaza ugovora o radu četvorici radnika Autoprijevoza Sinj te traženje da poslodavac u socijalnom dijalogu sa sindikatima dogovori uvjete zbrinjavanja ako u budućnosti bude viška radnika, neki su od zahtjeva s današnjeg skupa potpore radnicima Autoprijevoza koji su prošli tjedan tri dana štrajkali glađu.

Skup potpore, koji su organizirale udruge civilnog društva i braniteljske udruge s područja Sinja i Cetinskog kraja te sindikat, na sinjskom autobusnom kolodvoru okupio je 300-njak građana.

Trojica otpuštenih radnika sinjske tvrtke za prijevoz putnika Autoprijevoz Sinj - Slavko Bračulj, Ivan Ćubić i Igor Tokić Vuko od srijede, 16. studenog ujutro štrajkali su glađu, a štrajk su prekinuli u petak, 18. studenoga poslijepodne, nakon što je jednom od njih zbog iscrpljenosti ozbiljno pogoršano zdravstveno stanje.

"Kriminal i pohlepa bezdušnika ukrali su dostojanstvo radnicima Autoprijevoza i prisili li ih da očajničkim potezima skreću pažnju i samilost javnosti na svoje nesretne sudbine. Vi ste svojim dolaskom na današnji skup pokazali da je narodu Sinja i Cetinske krajine dosta ovakvih nepravdi i poručili svim nadležnim institucijama da se ne igraju strpljenjem i dostojanstvom građana", istaknuo je na skupu potpore predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Skup su podržali i predstavnici crkve, a gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Bože Vulete uz ostalo je naglasio kako su došli dati potporu i iskazati brigu za obespravljene radnike te je, s obzirom na predizborno vrijeme, odbacio bilo kakve insinuacije o drugim razlozima podrške skupu.

Sudionicima skupa obratili su se i predstavnici Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske te braniteljskih udruga, a u svojim su istupima upozorili da treba zaštititi radnike od poslodavaca kakav je Mate Jujnović, vlasnik Autoprijevoza Sinj i Prometa Makarska, te tom poslodavcu sugerirali da ode iz sinjske tvrtke ako se ne zna brinuti o radnicima.

Matijašević je iznio i zaključke kojima se traži da se odmah povuku otkazi ugovora o radu četvorici radnika te da poslodavac u socijalnom dijalogu sa sindikatima dogovori uvjete zbrinjavanja.

Također je zatraženo i vraćanje ukinutih autobusnih linija koje su povezivale sva okolna sela kao i obustavljanje svih investicijskih radova pokrenutih i povezanih s brojnim nezakonitostima u Autoprijevozu Sinj, a koje su ujedno predmet kaznenog progona.

Ujedno je zatraženo i da se hitno zakaže rasprava po optužnicama za kaznena djela kojima je Autoprijevozu Sinj pričinjena milijunska šteta, a među optuženima su i sadašnji vlasnik i poslodavac, a Matiješević je naglasio kako je nužno i žurno pokretanje poreznog nadzora u tvrtki.

(Hina) xrsin ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙