FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talibani odbacili zaključke plemenske skupštine

Autor: vrad
KABUL, 20. studenog 2011. (Hina/AFP) - Talibani su u nedjelju odbacili zaključke Loja Džirge, tradicionalne sveafganistanske skupštine koja je u subotu dala svoj "uvjetni" pristanak za suradnju Kabula i Washingtona, nazvavši ga "predstavom" namijenjenom Sjedinjenim Državama.

"Već smo prije rekli da će Džirga biti tek predstava, a njezini igrači zaposlenici afganistanske vlade", upozorili su talibani u priopćenju kojega je presliku dobila francuska novinska agencija.

"Pitanja o kojima je raspravljala Džirga pitanja su koja su predložili Amerikanci. SAD je dobio što je htio zahvaljujući Džirgi", dodali su.

Kabul i Washington trenutačno vode mučne pregovore o "strateškom partnerstvu" koje treba odrediti oblike američke nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja svih borbenih postrojba koalicije, planiranog koncem 2014.

Loja Džirga koja okuplja predstavnike pokrajina, plemena, naroda i civilnog društva i sastaje se u iznimnim prigodama kako bi odlučivala o glavnim pitanjima u Afganistanu, ocijenila je to partnerstvo "nužnim", ali je i postavila uvjete za njegovo potpisivanje.

Naime, izaslanici su zatražili da se to partnerstvo zaključi na deset godina s mogućnošću produljenja, da obje strane imaju iste mogućnosti raskida, da se poštuju nacionalni suverenitet i ustav Afganistana te da SAD zajamči kako neće koristiti afganistansko tlo protiv svojih neprijatelja u regiji.

Islamistički pobunjenici koji se bore protiv vlade i njezinih saveznika iz NATO-a otkako su koncem 2001. svrgnuti s vlasti, tvrde da je "povlačenje američkih snaga jedino rješenje za probleme Afganistana".

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙