FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton traži od Kine veći pritisak na Iran

Autor: kgab
HONOLULU, 11. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je u petak od Kine da iskoristi svoj utjecaj i poveća pritisak na Iran nakon novih optužbi da Teheran nastavlja s programom za proizvodnju nuklearnog oružja, izjavili su američki dužnosnici.

Clinton je tijekom susreta na Havajima s kineskim šefom diplomacije Yangom Jiechijem, s kojim se sastala uoči azijsko-pacifičkog summita koji će se održati ovog vikenda, detaljno razgovarala o Iranu i pozivima Zapada da se uvedu dodatne sankcije islamskoj državi, rekao je jedan američki dužnosnik.

Američka državna tajnica je rekla da je ključno da kineski državnici komuniciraju privatno, ali i javno s iranskim vlastima, kazao je dužnosnik koji je nazočio razgovorima.

Kina, koja je zajedno s Rusijom jedna od glavnih diplomatskih potpora Irana, u četvrtak je odbacila pozive za uvođenje dodatnih sankcija i inzistirala je na nastavku dijaloga o iranskom nuklearnom pitanju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju u utorak je priopćila da je "ozbiljno zabrinuta" zbog "pouzdanih informacija" da je Iran "poduzimao aktivnosti povezane s razvojem uređaja za izazivanje nuklearnih eksplozija".

Američki dužnosnici su izjavili da je Clinton također zatražila od Kine suradnju u okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje i uvjeravanju sirijskog čelnika Bašara al-Asada da obustavi smrtonosne obračune s oporbom.

Ona je iskoristila priliku i da izrazi zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini i njezine makroekonomske politike, ali je istaknula da SAD ne pokušava ograničiti sve snažniju azijsku silu.

Uoči sastanka s kineskim diplomatom, Clinton je u svom govoru u Honolulu naglasila da "kada vidi podatke o pravnicima, umjetnicima i drugima koji su uhićivani ili nestali, SAD o tome govori javno i privatno". Izrazila je zabrinutost i zbog Tibetanaca u Kini i slijepog aktivista koji je u kućnom pritvoru.

Nedugo prije dolaska kineskog predsjednika Hua Jintaoa na Havaje Clinton je rekla da je SAD "uznemiren zbog nedavnih incidenata na Tibetu gdje su se mladi ljudi samospaljivali u znak prosvjeda, kao i zbog nastavljanja držanja u kućnom pritvoru slijepog kineskog aktivista, pravnika Chena Guangchenga".

Ona je u svom govoru pozvala Kinu da "krene drugim putem".

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙