FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina pozdravlja arapski plan, no u Siriji 7 žrtava

Autor: rtom
ZAGREB/DAMASK, 3. studenog 2011. (Hina) - Sedam je osoba ubijeno u borbenom djelovanju sirijskih tenkova u četvrtak, dan pošto je vlada pristala povući vojsku s ulica prema mirovnome planu Arapske lige, no dok svijet taj dogovor pozdravlja, sirijska oporba u obećanja predsjednika Bašara al-Asada ne vjeruje.

Prosvjednici su noću na četvrtak slavili donošenje mirovnog plana Arapske like, u ujutro su tenkovi pucali na prosvjednike u Homsu unatoč tomu što je Damask "bezrezervno" prihvatio plan izlaska iz krize i obvezao se prekinuti nasilno gušenje pokreta otpora koji od ožujka traže ostavku al-Asada.

Sedam je civila ubijeno u nekoliko četvrti u Homsu "gdje se još čuje djelovanje teških strojnica", objavio je nove podatke Sirijski opservatorij za ljudska prava koji je ranije izvijestio o tri žrtve.

Arapska liga objavila je u srijedu da je službeni Damask odobrio njezin plan za otvaranjem dijaloga s oporbom, povlačenjem vojske iz gradova i puštanjem političkih zatvorenika.

Tvrdeći da se bori protiv islamističkih militanata i naoružanih bandi al-Asad vojnom silom guši prosvjede potaknute pobunama diljem arapskog svijeta i UN procjenjuje da je dosad ubijeno više od 3.000 ljudi.

Sjedinjene Države ponovile su al-Asadu poziv da odstupi s dužnosti i u srijedu navečer kada je pak Arapska liga izrazila zadovoljstvo prihaćanjem njezina plana, a u četvrtak ga je i Kina pozdravila.

To je "važan korak prema olakšanju stanja u Siriji i pokretanju unutarnjeg političkog procesa u kojem će sudjelovati sve strane u Siriji", objavio je Peking.

Kina je oprezno reagirala na pokrete Arapskog proljeća na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, ali je zato brzo uspostavljala veze s novim vlastima nastalima nakon rušenja starih režima, javlja Reuters.

Kao i Rusija i Kina se protivila planu Zapadnih zemalja da Vijeće sigurnosti donese rezoluciju kojom osuđuje gušenje protuvladinih prosvjeda.

Kina redovito ističe da se ne miješa u unutarnja pitanja drugih zemalja.

Sirijska oporba odbacila je al-Asadovu ponudu za razgovorima kao neiskrenu i tvrdi da al-Asad nastoji kupiti vrijeme lažnim obećanjima reforma.

Agencija AFP objavila je kronologiju al-Asadovih najava demokratizacije režima, među kojima je opća amnestija i oslobađanje političkih zatvorenika te višestranačje. Najavljivao je prekid vojnog djelovanja, ali je nastavio gušiti prosvjede i prolijevati krv te je krajem kolovoza glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio "problematičnim" Asadovu nesposobnost da ispuni obećanja.

Sirijsko oporbeno vijeće traži da Arapska liga poduzme mjere koje uključuju izbacivanje Sirije iz članstva u toj organizaciji. Liga dosad nije suspendirala Siriju, niti je dala bilo kakav znak da podupire međunarodnu vojnu akciju kao što je to učinila u slučaju svrgavanja Moamera Gadafija u Libiji.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙