FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film "Vukovar- 15. postaja križnog puta"

Autor: zdra
VUKOVAR, 16. studenog 2011. (Hina) - U sklopu programa "Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. godine" u Pastoralnom centru sv. Bone prikazan je dokumentarni film autora Miljenka Dujele "Vukovar-petnaesta postaja križnog puta" snimljen 1996. godine, pet godina nakon vukovarske tragedije, tijekom posjeta vukovarskih majki Svetom ocu Ivanu Pavlu II.

U filmu, koji je ubrzo nakon što je snimljen, prikazan i na TV RAI-2 pod nazivom "Sjećaš li se Vukovara?" prikazana su svjedočanstva majki ubijenih, zatočenih i nestalih Vukovaraca u Domovinskom ratu, te njihov pohod Svetom Ocu Ivanu Pavlu II.

"Kako sam godinama radio kao redatelj na talijanskoj televiziji, iskoristio sam tu priliku kako bih kroz film pokazao talijanskoj javnosti patnje hrvatskog naroda", izjavio je novinarima uoči projekcije autor filma Miljenko Dujela napominjući kako se 15 godina nakon toga filma, u Hrvatskoj nažalost još uvijek traga za nestalim osobama iz Domovinskog rata. S tim u vezi je rekao kako je lani bio na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i našao sam samo jedan grob sina majki koje je snimao 1996. Dujela je dugi niz godina živio u Rimu i radio na talijanskoj televiziji RAI kao redatelj i novinar. Danas je u mirovini.

Nakon prikazivanja filma dodjeljene su nagrade Ogranka Matice hrvatske Vukovar za kraće prozno i pjesničko književno dijelo o Domovinskom ratu. Prva nagrada za prozno dijelo dodijeljena je Dragi Maksimoviću za dijelo "Deja vu" dok je druga nagrada pripala Tomislavu Šovagoviću za "Ulice sjećanja". U kategoriji pjesničkog rada, prvonagrađena je pjesnikinja Martina Baričević, dok je druga nagrada pripala pjesniku Nikoli Šimiću.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙