FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovo najavljeni pregovori o vlasti u BiH, ishod neizvjestan

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. studenog 2011.(Hina) - Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini trebali bi se ponovo sastati u četvrtak u Sarajevu kako bi pokušali dogovoriti novi sastav Vijeća ministara BiH, no mediji u toj zemlji u srijedu dvoje oko izgleda za uspjeh novog kruga pregovora koji se vode bez rezultata još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine.

Sastanak u Sarajevu sazvao je supredsjedatelj Zastupničkog doma BiH i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić, a pozvani su predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko izjavio je "Dnevnom avazu" kako je optimist unatoč neuspjehu dosadašnjih pregovora.

"Imam neke naznake jer sam u stalnom kontaktu sa strankama i mislim da se baš ovih dana može ipak nešto pomaknuti", kazao je Inzko.

Predsjednik HDZ BiH Čović je nakon sastanka s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Jamesom Foleyjem u utorak kazao kako je uvjeren da će dogovor o uspostavi izvršne vlasti biti postignut, ako ne na predstojećem sastanku "šestorke" onda do kraja studenog.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić upozorio je, međutim, kako su razlike među strankama i dalje velike, a da su neka nesuglasja postala još ozbiljnijima nego ranije kazavši kako posebice misli na izjave Dragana Čovića.

"Bojim se da smo ponovo u poziciji od prije trinaest mjeseci zbog njihova viđenja preustroja BiH i formiranja trećeg entiteta. Bilo kakva priča o stvaranju trećeg entiteta za nas je ravna prekidu pregovora", izjavio je Hadžić.

Predsjednik HDZ BiH izjavio je, u intervjuu danom banjalučkim "Nezavisnim novinama" proteklog vikenda, kako je treći entitet u BiH neminovnost te da će on biti uspostavljen prije ili kasnije.

Sudjelujući u programu TV Republike Srpske (RTRS) Čović, Dodik, Bosić i Lagumdžija su u ponedjeljak potvrdili kako ostaju na ranijim pregovaračkim stajalištima što uključuje i zahtjeve oko raspodjele ministarskih mjesta.

Lagumdžija je ponovio kako SDP neće pristati da se tu stranku tretira kao nacionalnu te da stoga inzistira da i Hrvati te Srbi koji su njeni članovi imaju pravo popuniti neka od ministarskih i ostalih dužnosničkih mjesta u državnim tijelima vlasti.

"Nemamo ništa protiv da u protivnom napravite vlast bez nas ako možete", poručio je Lagumdžija čelnicima nacionalnih stranaka.

SDP i Dodikov SNSD, sa po osam zastupnika, pojedinačno su najjače stranke u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji broji 42 zastupnika i bez njih je praktično nemoguće sastaviti novu vlast.

U dosadašnjim pregovorima postignut je načelan sporazum da na čelu novog vijeća ministara bude kandidat kojega predloži HDZ BiH, a to bi vjerojatno bila Borjana Krišto.

Prijeporno je i dalje jedno ministarsko mjesto namijenjeno Hrvatima jer SDP želi tu poziciju za svog kandidata kao i neke pozicije zamjenika ministara iz reda hrvatskog naroda na što opet ne pristaju dva HDZ-a.

Postoji i prijepor oko pozicije ministra vanjskih poslova, na kojoj inzistiraju i SDP i stranke iz RS, no ima naznaka kako bi one mogle odustati od diplomacije ukoliko bi Srbin bio na čelu ministarstva financija.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙