FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Sljedeći tjedan sastanak o ustroju vlasti u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 10. studenog 2011. (Hina) - Supredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozvao je u četvrtak vodeće političke lidere iz BiH da ponovno pokušaju postići dogovor oko ustroja vijeća ministara i provedbe reformskih zakona potrebnih kako bi se ova zemlja pridružila Europskoj uniji, priopćeno je iz HDZ-a 1990. čije je sjedište u Mostaru.

U javnome pozivu za sastanak, koji bi se trebao održati potkraj sljedećeg tjedna, upućenom predsjednicima HDZ-a BiH Draganu Čoviću, SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, SDA Sulejmanu Tihiću, SNSD-a Miloradu Dodiku i SDS-a Mladenu Bosiću, Ljubić navodi da je nakon zajedničkih sastanaka u Mostaru, Sarajevu i Brčkom i pojedinačnih susreta postignut napredak te da bi teme sastanka trebale biti reforme koje je u zemlji potrebno provesti kao i uspostava vijeća ministara koje bi ih trebalo realizirati. Ljubić je istaknuo da šestorica političkih čelnika trebaju dati potporu zakonima koji su pred BiH postavljeni kao uvjet za njezin europski put s obzirom na kratke postavljene rokove te potporu radu Privremenog zajedničkog povjerenstva za ustavne reforme. Ističe se također kako su četiri stranke u Federaciji BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, SDP i SDA, koje bi trebale biti sastavni dio parlamentarne vlasti na razini države, u međuvremenu stvorile pretpostavke za dogovor jer su formirane vlade u Županiji srednjoj Bosni i Hercegovačko neretvanskoj županiji.

Pritisak na političare da uspostave vijeće ministara koje nije ustrojeno 13 mjeseci od izbora u BiH pojačali su predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji kao i mnogobrojni strani diplomati, administracija SAD-a te Europske unije.

Glavni prijepor oko ustroja državnog vijeća ministara vezuje se uz zahtjev dva HDZ-a da imenuju svu trojicu Hrvata u vijeću ministara dok istodobno SDP inzistira na tome da treba dobiti jedno od ta tri ministarska mjesta. Osim toga, resor vanjskih poslova uz SDP traži i SNSD Milorada Dodika.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙