FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buzek:BiH mora odlučiti želi li provesti reforme i ući u EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. studenog 2011.(Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozvao je u petak političare u Bosni i Hercegovini da napokon preuzmu odgovornost za provedbu reformi u toj zemlji i poduzmu korake koji će je približiti Europskoj uniji istaknuvši da BiH sama mora odlučiti želi li provesti reforme i ući u EU.

"Ovo je veoma važna zemlja za cijelu europsku obitelj", izjavio je Buzek novinarima u Sarajevu nakon što se odvojeno sastao s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima državnog parlamenta.

Potvrdio je kako vrata EU ostaju širom otvorena za BiH, no samo pristupanje Uniji je stvar izbora kojega moraju učiniti građani BiH.

"Ako ste pripravni biti s europskom obitelji mi smo spremni pomoći i savjetovati... Mi u EU čekamo na vas, no puno toga treba biti urađeno i valja provesti puno priprema", kazao je Buzek.

Predsjednik Europskog parlamenta istaknuo je kako su ustavne promjene, zakon o popisu i prije svega uspostava Vijeća ministara ključne zadaće za BiH u ovom trenutku te je kazao kako je takvu poruku prenio i sugovornicima u BiH. Ocijenio je da se svi ti problemi, ma kako teški izgledali, mogu riješiti uz potporu iz EU te je dodao kako bi narednih pet tjedana mogli biti ključni za izlazak iz sadašnjih blokada u BiH.

Neke države regije, poput Hrvatske pa i Srbije, čine puno na provedbi reformi pa je potrebno da i BiH slijedi njihov primjer, ocjena je predsjednika Europskog parlamenta.

Buzek se tijekom dana sastao i s Visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom a nakon tog susreta priopćeno je kako je ovotjedna uspostava vlasti u županiji Središnja Bosna ocijenjena kao dugo očekivana ohrabrajuća naznaka da se stanje počinje mijenjati te da stoga mora biti što prije uspostavljeno i Vijeće ministara BiH, na što se čeka još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine.

"Bez Vijeća ministara i proračuna državnim vlastima je onemogućeno ispunjavati svoje dužnosti prema građanima. Istodobno ovaj je zastoj je ugrozio napredak u provedbi reformskog programa u okviru procesa euroatlantskih integracija", ocjena je što ju je Inzko prenio Buzeku.

Šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen je nakon susreta s Buzekom također je izjavio kako se nada uspostavi vlasti u BiH što prije te usvajanju niza nužnih reformskih zakona.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙