FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina: problemi s plaćanjem iz Sirije

Autor: dduk
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Ina je izvijestila da joj sirijska strana nije uplatila jedan mjesečni iznos za rujan ove godine, s dospijećem do kraja listopada te da trenutno nema prikladni osnov koji bi ukazao na mogući razmjer neplaćanja u budućnosti.

U obavijesti Ine objavljenoj na Zagrebačkoj burzi napominje se kako međunarodne novinske agencije i novinska izdanja u svojim objavama ukazuju na probleme s plaćanjem vezane uz određene međunarodne naftne kompanije prisutne u Siriji, odnosno o neplaćanju potraživanja od sirijske strane.

U Ini smatraju da trenutni razvoj događaja u Siriji, vezan uz restriktivne mjere Europske unije, može imati negativni učinak na poslovanje i Inine operacije u Siriji.

Ina u Siriji sudjeluje u istraživačkim i razradnim aktivnostima na bloku Hayan. Blok se nalazi u središnjem dijelu Sirije. Istraživačke aktivnosti započele su 1998., a završene su 2007. godine, što je rezultiralo otkrićem šest plinskih, kondenzatnih i naftnih polja.

EU je zadnjih mjeseci donio sankcije protiv 56 sirijskih vladinih dužnosnika odgovornih za nasilje i krvoproliće protiv prosvjeda početih u ožujku s više od 3.500 mrtvih. Bruxelles je zamrznuo imovinu 19 organizacija i poduzeća koja podržavaju vladu, a među njima je Commercial Bank of Syria. Zabranjena je i isporuka oružja Siriji, a sankcioniran je i njezin naftni sektor.

Najnoviji potez EU-a je proširenje sankcija protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na još 18 osoba, uglavnom vojnih zapovjednika, kojima je zamrznuta imovina u Europi i zabranjena putovanja. Zamrznuti su europske zajmove Siriji te tehnička pomoć Bruxellesa kao i zajmovi Europske investicijske banke koja je Siriji od 1978. do 2010. odobrila više od 1,7 milijarde eura, od čega polovicu u energetiku.

Nove su mjere slijedile nakon odluke Arapske lige da suspendira Siriju iz članstva jer nije provela dogovoreni arapski plan o prekidu nasilja, puštanju zatvorenika i vraćanju vojske u vojarne.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙