FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši zapovjednik OVK-a odbacuje optužbe

Autor: vrad
PRIŠTINA, 11. studenog 2011. (Hina/AFP) - Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK, UCK) Fatmir Limaj odbacio je u petak optužbe za ratne zločine tijekom sukoba 1998.-99., na početku suđenja, prvog na kosovskom sudu na kojemu se sudi zapovjedniku bivšeg pokreta za neovisnost Kosova.

"Nisam kriv", odgovorio je Fatmir Limaj na sve točke optužnice koje mu je pročitao talijanski tužitelj Maurizio Salustro.

Fatmir Limaj se zajedno s još devet suoptuženika prvi put pojavio pred mješovitim sudskim vijećem koje čini jedan mjesni sudac i dvoje europskih. Vijećem predsjeda Britanac Jonathan Welford-Carroll.

Limaj, bivši zapovjednik albanskih gerilaca i popularni političar optužen je za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Po optužnici, vojnici kojima je Limaj bio nadređen ubili su sedmoricu srpskih i albanskog zatvorenika. Po istom dokumentu, i sam je "osobno mučio" srpskog zatvorenika u zatvoru OVK-a u Klečki, nedaleko od Prištine i naredio je jednom od svojih vojnika da ubije dvojicu srpskih policajaca.

"Limaj (...) je imao nadzor nad cijelim zatvoreničkim centrom u Klečki", rekao je tužitelj Salustro.

OVK je u tom zatvoru držao "neutvrđen broj srpskih i albanskih civila te srpskih vojnih zatvorenika", piše u optužnici.

Ako mu se dokaže krivnja, Limaj bi mogao dobiti maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Limaj je trenutačno dopredsjednik Demokratske stranke Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija i zastupnik PDK-a u kosovskom parlamentu, pošto je bio ministar prometa u prošloj Thacijevoj vladi.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙