FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: udružene krijumčarske snage na sjeveru Kosova

Autor: brad
BEOGRAD, 26. listopada 2011. (Hina) - Srpski i albanski poslovni ljudi na sjeveru Kosova udruženim snagama bave se krijumčarenjem nafte u poslovima vrijednim sto milijuna dolara godišnje, izvješćuju u srijedu beogradski mediji prenoseći riječi bivšeg tužitelja EU na Kosovu Johannesa van Vreeswijka za američki ''New York Times'' da Srbi i Albanci bez problema međusobno surađuju kada je riječ o kriminalu.

Beogradski dnevnik "Blic" piše kako su kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović (31) iz Kosovske Mitrovice i njegov albanski kolega Mentor Beqiri na čelu krijumčarske mreže koja okreće ogroman novac te da podaci kosovske i srpske policije ukazuju na to da Veselinović u tim poslovima ne surađuje samo s Beqirijem, već da je navodno i u kontaktu s ljudima bliskim bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, koji su postali bogati i utjecajni na temelju poznanstva i prijateljstva s njim.

Bivši tužitelj misije EU za provedbu prava na Kosovu EULEX Johannes van Vreeswijk u razgovoru za ''New York Times'' kazao je kako etnička pripadnost na Kosovu nije važna kada je u pitanju novac te da ako Srbi i Albanci mogu pribaviti novac od kriminala, oni će ući u zajednički poduhvat. Radi se o tome da kod sukoba oko kontrole granica svi "gube svoje ilegalne profite. Viču o politici, ali ovdje je zapravo riječ o kriminalu", navodi Vreeswijk.

Američki list, kako prenose beogradski mediji, ocjenjuje da na sjeveru Kosova postoji "rijetka etnička harmonija" dva naroda, koja se temelji na poslovima teškim oko sto milijuna dolara, a koji su omogućeni zajednički uspostavljenim krijumčarskim putevima preko podijeljenog teritorija. List, pozivajući se na informacije policije i međunarodnih promatrača, navodi da je prosvjede i barikade na sjeveru Kosova u najvećoj meri potaknuo upravo Veselinović te da je desetak barikada izgradio, a prosvjednike plaćao 50 eura na dan.

Po pisanju "Blica", Veselinović surađuje s albanskim mafijaškim skupinama na jugu Srbije, a bit njegova poslovanja i temelj njegova bogatstva posljednjih godina je izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na gorivo koje iz Srbije uvozi na Kosovo, od čega dio prodaje na svojim crpkama na sjeveru Kosova, a dio preprodaje albanskim mafijašima na jugu Kosova.

Veselinović, navodi "Blic", to negira tvrdeći da je to "najveća laž koju je ikada čuo" te da nikada nije imao kontakt s Beqirijem, da "kao i svi Srbi na sjeveru Kosova, ne priznaje bilo koju instituciju u Republici Kosovo'' te da ne postoji krijumčarska mreža i da građani prosvjeduju kako bi zaštitili sebe, svoja prava i svoje domove.

Po pisanju tog lista, Mentor Beqiri (32), Albanac koji je, po navodima američkog ''New York Timesa'', glavni suradnik kontroverznog Veselinovića, jedan je od glavnih šefova organiziranog kriminala na Kosovu.

Kako se navodi, tužitelj za EU izdao je nalog za Veselinovićevo uhićenje zbog krijumčarenja i utaje poreza, a u planu je i njegovo saslušanje vezano uz ubojstvo kosovskog policajca na sjeveru Kosova krajem srpnja.

Srbijanska vlada će, kako se očekuje, u četvrtak poslati izvješće srbijanskom parlamentu o pregovorima s Kosovom, na temelju kojeg bi se u parlamentu trebalo raspravljati o situaciji na sjeveru Kosova, na sjednici najavljenoj za 2. studenog.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙