FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjevi kosovskih Srba neugodno iznenađenje - mediji

Autor: brad
BEOGRAD, 21. listopada 2011. (Hina) - Zahtjevi koje su na sjednici održanoj u srijedu donijeli predstavnici Srba sa sjevera Kosova neugodno su iznenadili srbijanske vlasti i pojedine predstavnike međunarodne zajednice, izvješćuju u petak beogradski mediji, prenoseći izjave predstavnika srbijanskih vlasti u kojima se upozorava na kontraproduktivno djelovanje srbijanskih oporbenih stranaka na sjeveru Kosova.

Šef srbijanskog tima za pregovore odnosno dijalog s Kosovom pod okriljem EU Borislav Stefanović u razgovoru za beogradski dnevnik ''Politika'' kazao je kako mnogi od tih zahtjeva predstavljaju politička stajališta srbijanskih oporbenih stranaka, Demokratske stranke Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice i trenutačno vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Stefanović ističe kako je najveći dio tih zahtjeva neostvariv i politički motiviran.

''Mnogi od tih zahtjeva iznesenih na skupštini nisu realni i predstavljaju političko stajalište Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke. Oni bi trebali razmišljati kako da se omogući snabdijevanje KFOR-a što bi dovelo do smanjenja tenzija'', navodi Stefanović.

Predstavnici Srba na sjednici su usvojili zaključke u kojima se, između ostalog, traži da se na sjeveru Kosova ne primjenjuju dosadašnji sporazumi postignuti u dijalogu Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Europske unije te vraćanje pregovora pod pokroviteljstvo Ujedinjenih naroda (UN).

U zaključcima je zatražen i opoziv suglasnosti Srbije za raspoređivanje misije EULEX na Kosovu te reaktiviranje misije UNMIK-a.

Srbi sa sjevera Kosova u zaključcima sa sjednice zatražili su i da Srbija i Vijeće sigurnosti UN osiguraju povratak dijela srpske vojske i policije na Kosovo te njihovo raspoređivanje na sjeveru Kosova.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac za televiziju B92 izjavio kako ''Kosovo ne treba braniti puškom, već glavom'' te upozorio kako bi najgora opcija bila sukob Srba s međunarodnom zajednicom.

"Ako krenemo balvanima na način na koji smo to radili devedesetih godina, završit će se kao što se tada završilo. Hajde da budemo dovoljno mudri da vidimo kako su Albanci došli u situaciju u kojoj su i jesu li to uradili balvanima ili uz pomoć neke strategije", rekao je Šutanovac te podsjetio kako je Tomislav Nikolić i devedesetih godina obilazio Srbe na barikadama.

Mediji također prenose izjavu voditelja izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincenta Degerta da je situacija na sjeveru Kosova neodrživa i da je nedopustivo da već mjesec dana ne postoji slobodan prolaz ljudi i dobara.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je kako se u reakcijama njemačkih medija ističe da Srbi sa sjevera Kosova svojim maksimalističkim zahtjevima prkose i Europskoj uniji i KFOR-u i Beogradu.

Reagirajući na akciju KFOR-a zastupnici srbijanske oporbe u četvrtak su zahtijevali prekid redovite sjednice u srbijanskom parlamentu i zakazivanje izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o stanju na sjeveru Kosova. Oni su napustili zasjedanje nakon što je njihov zahtjev nije prihvaćen. Iz oporbene Liberalno-demokratske partije poručeno je da parlament ima obvezu prema narodu na sjeveru Kosova, dok je oporbena Demokratska stranka Srbije upitala kako je moguće da parlament ostane nijem na događaje na sjeveru Kosova.

Zakazivanje sjednice o Kosovu zatražio je također i Srpski pokret obnove, koji pripada vladajućoj koaliciji. Ta stranka smatra da dramatično stanje na sjeveru Kosova prijeti eskalacijom sukoba te da treba sazvati i sjednicu skupštinskog Odbora za obranu i sigurnost u cilju kreiranja "realnije politike" prema Kosovu.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙