FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton upozorila Pakistan da djeluje protiv Hakani mreže

Autor: dhai
ZAGREB/KABUL, 20. listopada 2011. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je uputila najoštrije upozorenje SAD-a pakistanskim čelnicima: udarite na afganistanske pobunjenike na vašem tlu ili ćete platiti vrlo veliku cijenu.

"Mi očekujemo da Pakistanci predvode u tome, jer više nema prostora da se nastavi dalje. Teroristi su na obje strane afganistansko-pakistanske granice", rekla je Clinton na konferenciji za tisak u Kabulu. "Nitko se ne treba zavaravati da će biti dopušten nastavak toga, bez plaćanja vrlo velike cijene", dodala je.

Clinton, koja je nenajavljeno posjetila Afganistan prije putovanja u Pakistan u četvrtak navečer, najavila je da će ona i visoko američko izaslanstvo u kojem je i direktor CIA-e David Petraeus, pritisnuti čelnike u Islamabadu da se izravno suprostave Hakani mreži i drugim militantnim skupinama koje djeluju iz plemenskih područja u Pakistanu.

Njezina izjava vjerojatno će pripremiti pozornicu za burne rasprave tijekom posjeta, ocjenjuju američki mediji.

Ranije ovoga tjedna, glavni zapovjednik pakistanske vojske, general Ašfak Kajani, upozorio je da Sjedinjene Države trebaju "10 puta razmisliti", prije pokretanja vojne operacije na tlu zemlje s nuklearnim naoružanjem.

Clinton nije precizirala koje bi mjere SAD mogao poduzeti protiv Pakistana.

Za razorne terorističke napade u Kabulu ovoga ljeta, američki su dužnosnici okrivili militante sa sjedištem u Pakistanu, a Obamina administracija je pojačala zahtjeve za većom pakistanskom suradnjom u borbi protiv talibana i Hakani mreže, za koje američki dužnosnici tvrde ih podržava pakistanska vojno-obavještajna agencija ISI (Inter-Services Intelligence).

Američki dužnosnici priznaju da im je potrebna suradnja Pakistana, a Clinton je ponovila poziv za veće jedinstvo između SAD-a, Afganistana i Pakistana.

Strategiju Obamine administracije opisala je riječima "boriti se, pregovarati, graditi" - boriti se protiv militanata koji odbacuju mirovne pregovore, sudjelovati u pregovorima s onima koji žele položiti oružje i nastaviti graditi afganistansku vladu, još uvijek nedjelotvornu i opterećenu raširenom korupcijom.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙