FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hillary Clinton u Afganistanu

Autor: dhai
KABUL/ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je doputovala u nenajavljeni posjet Afganistanu, kojim bi trebala potaknuti vodstvo zemlje da nastavi s naporima za pomirbu s Talibanima, dok Obamina administracija nastavlja s razradom planova za povlačenje američkih snaga.

Clinton je stigla u Kabul u srijedu kasno navečer, a u četvrtak će se sastati s predsjednikom Hamidom Karzaijem i drugima afganistanskim dužnosnicima, te s čelnicima udruga civilnog društva, izvijestio je američki javni radio NPR.

Njezin posjet dolazi u trenutku kada je Karzai izrazio nezadovoljstvo rezultatima nastojanja da se talibanske borce odvrati od pobune, dok istodobno jačaju napadi talibanskih saveznika iz mreže Hakani, s uporištima u Pakistanu.

Clinton će također naglasiti važnost povezivanja Afganistana sa svojim susjedima, uoči regionalne konferencije u Istanbulu početkom studenoga, rekli su američki dužnosnici.

Visoki američki dužnosnik je rekao da će Clinton naglasiti predanost SAD-a afganistanskoj pomirbi, te izraziti razumijevanje za teškoće koje taj proces doživljava od rujanskog ubojstva Burhanudina Rabanija, afganistanskog čelnika koji je predvodio Karzaijev program nacionalne pomirbe.

Američki dužnosnik je kazao kako Obamina administracija ima sluha za Karzaijevu želju da Pakistan učini više za stabiliziranje stanja u Afganistanu, te kako će Clinton razgovarati s Karzaijem o potrebi da Pakistan izvrši dodatni pritisak na mrežu Hakani.

Osim pomirbe, Clinton će također izvršiti pritisak na Afganistance da pristanu na obvezujući sporazum o sigurnosti, koji će regulirati odnose SAD-a i Afganistana nakon što ga američki vojnici napuste. SAD planira povući 10.000 vojnika iz Afganistana do kraja ove godine, a glavninu snaga do 2015. godine. Krajem 2012. trebalo bi se vratiti kući 33.000 vojnika, koje je kao pojačanja Obama poslao u Afganistan krajem 2009.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙