FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović i Dodik uvjereni da će BiH uskoro dobiti novu vlast

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. studenog 2011.(Hina) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavili su u srijedu kako bi Vijeće ministara BiH moglo biti formirano uskoro, a najkasnije do kraja godine.

Čović i Dodik nenajavljeno su se sastali u večernjim satima u Aleksandrovcu kod Banja Luke, a nakon razgovora iza zatvorenih vrata novinarima su kazali kako je glavna tema bio mogući konačni dogovor o uspostavi nove vlasti na državnoj razini na što se čeka još od izbora u listopadu 2010. Pojasnili su kako očekuju da u narednim danima bude zakazan sastanak lidera šest najvećih parlamentarnih stranaka u BiH s ciljem postizanja konačnog dogovora o sastavu Vijeća ministara.

Čović je kazao kako i dalje očekuje da HDZ BiH imenuje novog predsjedatelja Vijeća ministara, no istaknuo je da osobno nije kandidat za tu dužnost.

"Naš kandidat je Borjana Krišto", kazao je Čović. HDZ BiH i HDZ 1990, kako je pojasnio, očekuju još dva ministarska mjesta za svoje kandidate.

Dodik je pak potvrdio da za kandidate iz Republike Srpske i dalje traži četiri ministarska mjesta uključujući tu i poziciju šefa diplomacije.

HDZ BiH i SNSD ovakva su stajališta i zahtjeve iznosili i ranije, no oni nisu bili prihvatljivi Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP) i Stranci demokratske akcije (SDA). Predstavnici tih stranaka nisu naznačili spremnost da ipak prihvate zahtjeve stranaka sa hrvatskim i srpskim predznakom pa je ostalo nejasno na čemu Čović i Dodik temelje uvjerenje da je dogovor ipak moguć.

(Hina) xrmav ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙