FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael testirao projektil koji može pogoditi Iran

Autor: dhai
JERUZALEM/ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Izrael je u srijedu uspješno izveo probno lansiranje projektila dugog dometa koji može nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi Iran, dodatno potičući javnu raspravu oko izvješća da politički čelnici zagovaraju vojni napad na atomske objekte Teherana, izvijestile su agencije.

Projektil je u srijedu lansiran iz baze u predgrađu Tel Aviva, što je pojačalo spekulacije da bi izraelski napad mogao neposredno predstojiti. Dužnosnik izraelskog ministarstva obrane kazao je da je vojska testirala "propulzijski sustav rakete", a vojska je cenzurirala ostale informacije o probnom lansiranju. Strani mediji su izvijestili da je izrael lansirao projektil dugog dometa tipa Jericho, koji može nositi nuklearnu bojevu glavu i dosegnuti Iran.

Izraelski su mediji izvijestili da su se očevici, koji su vidjeli projektil nad glavama, uspaničili strahujući da je Izrael napadnut. Ministar Barak pozdravio je uspjeh lansiranja projektila. "To je impresivno tehnološko dostignuće i važan korak naprijed u izraelskom raketnom i svemirskom razvoju", rekao je.

Iako su izraelski čelnici dugo upozoravali da je vojni udar jedna od opcija, intenzivna javna rasprava je pokretnuta tijekom vikenda člankom u listu Yediot Ahronot prema kojem premijer Benjamin Netyanahu i ministar obrane Ehud Barak favoriziraju napad na Iran.

Dnevnik Haaretz u srijedu je objavio da Netanyahu sada lobira kod visokih članova vlade za napad. Netanyahu je početkom tjedna izrazio novu zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, upozorivši u govoru u parlamentu da iranski režim nastavlja s nastojanjima da pribavi nuklearno oružje.

Ministri u izraelskoj vladi nedavno su održali seriju rasprava o mogućem preventivnom vojnom udaru protiv Irana, ali nije poznato jesu li donijeli neke zaključke.

Glavni zapovjednik iranske vojske, general Hasan Firouzabadi, izjavio je da bi Teheran kaznio židovsku državu ako napadne Iran. "Prijetnje uzimamo ozbiljno koliko god bile daleke ili nevjerojatne", rekao je Firouzabadi, u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici iranske Revolucionarne garde.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙