FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stagnacija Crobexa, uz mršav promet

Autor: neba
ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, jer sa svjetskih burzi stižu loši signali, dok vijesti iz domaćeg gospodarstva nisu poticajne.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Protekli tjedan Crobex je završio na 1.840 bodova, što predstavlja tjedni pad od 0,61 posto, dok je Crobex10 potonuo 1,5 posto, na 1.004 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 45,9 milijuna kuna, što je 31,64 milijuna manje nego tjedan dana ranije. Mršav promet djelomično je posljedica skraćenog radnog tjedna zbog blagdana.

„Vidljivo je da investitori na domaćem tržištu igraju oprezno, jer nema dovoljno informacija koje bi ima dale smjernice za sljedeće razdoblje. Približavaju se i parlamentarni izbori, pa je većina ulagača odlučila pričekati s donošenjem investicijskih odluka“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Kako dodaje, loši su i makroekonomski pokazatelji, na što ukazuje i prošlotjedni podatak Državnog zavoda za statistiku o rastu prometa u trgovini na malo u rujnu u Hrvatskoj za 1,0 posto na godišnjoj razini, što je manji rast nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

I na svjetskim su burzama protekloga tjedna cijene dionica pale. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks skliznuo 2 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,5, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

U istom je razdoblju londonski FTSE indeks oslabio 3,1 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,0, a pariški CAC 6,7 posto.

„Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti novi čin grčke dužničke drame. Nova koalicijska vlada trebala bi započeti proces ratifikacije međunarodne pomoći od 130 milijardi eura, no sve se više strahuje i da bi nova žrtva dužničkih problema mogla biti Italija“, navodi Perić.

Na europskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica jer se ulagači plaše širenja dužničke krize na Italiju.

Vlada Silvija Berlusconija pod pritiskom je europskih partnera da smanji proračunsku potrošnju, no zbog složene situacije na domaćoj političkoj sceni, ne uspijeva provesti reforme koje bi joj to omogućile.

Zbog toga rastu prinosi na talijanske obveznice, pa su u petak dosegnuli 6,4 posto, najvišu razinu od kada postoji euro.

„Na domaćem tržištu danas možemo očekivati nastavak stagnacije indeksa, uz i nadalje mršav promet, a eventualne smjernice investitorima će davati zbivanja na svjetskim burzama. U većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Belja, zbog isteka roka od 30 dana u kojem Agrokor ima pravo pokrenuti upravni spor podizanjem tužbe Upravnome sudu zbog obveze za preuzimanje preostalih dionica Belja koje još nisu u njegovu vlasništvu. Ulagači s nestrpljenjem iščekuju vijesti o tome je li Agrokor nešto poduzeo u vezi toga slučaja“, zaključuje Perić.

Uprava Hanfe objavila je 6. listopada da je za društvo Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja, te je naložila Agrokoru da u roku od 60 dana od dana primitka rješenja podnese Hanfi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudu za preuzimanje i odgovarajuće isprave. Na takvo rješenje Agrokor se nema pravo žaliti, ali u roku od 30 dana može podići tužbu Upravnome sudu.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙