FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvatemala: Bivši general Perez pobjednik predsjedničkih izbora

Autor: vrad
GVATEMALA, 7. studenog 2011. (Hina/AFP) - Bivši general Otto Perez Molina koji je u predizbornoj utrci obećao da će se odlučno obračunati s organiziranim kriminalom u Gvatemali, službeno je u noći na podjeljak proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora nakon prebrojavanja oko 90 posto glasačkih listića.

"Proglašavamo Domoljubnu stranku (generala Pereza) pobjednikom" izbora, priopćila je za radio i televiziju predsjednica Vrhovnog izbornog suda (TSE) Maria Eugenia Villagran.

"Sve Gvatemalce (...) i one koji nisu glasovali za Otta Pereza pozivam da se ujedine i zajedno rade u iduće četiri godine", istaknuo je šezdesetjednogodišnji bivši vojni dužnosnik prozvan "general mira", proglasivši pobjedu s 55,2 posto glasova birača.

Njegov protukandidat Manuel Baldizon (41) osvojio je 44,8 posto, nakon prebrojavanja 90 posto glasačkih listića.

Ovo je bio drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu su se natjecala dvojica kandidata koji su obećali da će iskorijeniti nasilje i siromaštvo, dva najveća zla što haraju ovom malenom srednjoameričkom zemljom.

Gvatemala je jedna od najopasnijih zemalja svijeta, s 18 ubojstava svakoga dana, što je šesterostruko više od svjetskog prosjeka.

Prvi krug izbora održan je 11. rujna, kada je obnovljen i saziv Kongresa u kojemu sjedi 158 zastupnika.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙