FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. poziva na prekid nasilja u Nigeriji

Autor: vrad
VATIKAN, 6. studenoga 2011. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju nakon Angelusa na "prekid svih sukoba" u Nigeriji, upozorivši da nasilje "unosi mržnju i podjele među vjernike".

"Sa strepnjom pratim tragične događaje ovih dana u Nigeriji", rekao je Sveti Otac, u dodatku nedjeljnom govoru koji je unaprijed poslan medijima.

Rekavši da "moli za žrtve", pozvao je na "prekid svih sukoba" jer oni "ne rješavaju probleme, već ih povećavaju unoseći mržnju i podjele među vjernike".

Najmanje 150 osoba ubijeno je u petak na sjeveroistoku Nigerije u nizu napada na policiju i crkve u Damaturuu za koje je odgovornost preuzela islamistička sekta Boko Haram.

Na sjeveroistoku Nigerije - afričke zemlje s najvećim brojem stanovnika (više od 160 milijuna) - česti su napadi islamista iz Boko Harama. Ta skupina koja se zauzima za strogu primjenu šerijata (islamskog zakona) preuzela je odgovornost za samoubilački napad na UN-ovo sjedište u Abuji 26. kolovoza u kojemu su poginule 24 osobe. Novo nasilje se događa uoči velikog muslimanskog blagdana u nedjelju, Kurban-bajrama.

Sjever Nigerije je pretežito muslimanski, s kršćanskim zajednicama, a jug je uglavnom kršćanski. Šerijat je prije desetak godina ponovo uveden u 12 država na sjeveru zemlje.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙