FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan zatečen zatvaranjem irskog veleposlanstva

Autor: akoz
VATIKAN, 4. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Odluka katoličke Irske za zatvori svoje veleposlanstvo u Vatikanu veliki je udarac ugledu Svete Stolice a i mogle bi je slijediti druge zemlje koje svoje misije ocjenjuju preskupim, rekli su diplomatski izvori u petak.

Zatvaranje veleposlanstva odnose između Irske i Vatikana, nekada čvrstih saveznika, dovelo je na do sada najnižu razinu nakon spora ranije ove godine zbog postupanja crkve u Irskoj u slučajevima spolnog zlostavljanja i optužbi da je Vatikan poticao tajnovitost.

Irska će biti jedina veća zemalja duge katoličke tradicije koja nema veleposlanstvo u Vatikanu.

"To je doista loše za Vatikan jer je Irska prva velika katolička zemlja koja je to učinila i zbog toga što katoličanstvo znači u irskoj povijesti", rekao je diplomatski izvor iz Vatikana pod uvjetom da ostane neimenovan.

On je rekao da je Irska Vatikan obavijestila tek kratko vrijeme prije no što je odluka objavljena u četvrtak navečer.

Irsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je veleposlanstvo zatvoreno jer "ne daje gospodarski prihod" te da će se odnosi nastaviti putem veleposlanika u Dublinu.

Izvor je je rekao da je Vatikan "krajnje iziritiran" izjednačavanjem diplomatskih misija s gospodarskim prihodima, posebice stoga što Vatikan svoju diplomatsku ulogu vidi u promicanju ljudskih vrijednosti.

Iako je irski ministar Eamon Gilmore zanijekao da je zatvaranje veleposlanstva povezano sa sporom oko spolnog zlostavljanja, diplomati u Rimu kažu da je spor vjerojatno igrao veću ulogu.

Kardinal Sean Brady, čelnik katoličke crkve u Irskoj, rekao je da je duboko razočaran odlukom i da se nada da će je vlada "preispitati".

"Ova odluka izgleda da ne uzima u obzir važnu ulogu koju Sveta Stolica igra u međunarodnim odnosima i povijesne veze između irskog naroda i Svete Stolice tijekom stoljeća", rekao je Brady u izjavi.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙