FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

CANNES - Grčka više neće dobivati pomoć Europe dok ne prekine neizvjesnost i pristane ispuniti obveze prema eurozoni, izjavili su u srijedu čelnici Francuske i Njemačke. Govoreći nakon sastanka čelnika Europske unije s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je na konferenciji za novinare: "Naši grčki prijatelji moraju odlučiti žele li s nama nastaviti ovo putovanje". Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla kako je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je dodala kako je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke. Nakon večere s europskim dužnosnicima koju je Merkel nazvala "oštrom i teškom" uoči summita G20 u Cannesu, Papandreou je rekao da će se referendum održati oko 4. prosinca. "U ovome trenutku ne mogu biti posve precizan, ali bit je u tome da nije samo u pitanju program, nego je pitanje želimo li ostati u eurozoni", rekao je Papandreou. Unatoč anketama koje pokazuju da se većina Grka protivi paketu pomoći, premijer je rekao kako očekuje veći potporu građana od one koju bi mogao dobiti od parlamenta.

CANNES - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozvala je u srijedu navečer u Cannesu Europljane da odlučno primijene plan spašavanja Grčke koji su zaključili prošlog tjedna. "Važna je snaga i odlučnost europskih partnera u primjeni dogovora od 27. listopada i svladavanje neizbježnih prepreka", rekla je ona. "Svakako ima prepreka na putu, ponekad i većih", priznala je u vezi odluke Grčke da organizira referendum o planu spašavanja

NEW YORK - Međunarodni kazneni sud (ICC) i dalje pregovara moguću predaju sina bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saifa al-Islama, rekao je u srijedu tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo.ICC je "primio upite osoba povezanih sa Saifom al-Islamom o uvjetima njegove moguće predaje", rekao je Moreno-Ocampo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Moreno-Ocampo je precizirao da strahuje da plaćenici pokušavaju pomoći Saifu u bijegu. Rekao je da nova libijska vlada može preuzeti proces protiv Abdulaha al-Senussija, bivšeg šurjaka diktatora, bivšeg libijskog šefa objavještajnih službi. ICC je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Gadafija, Saifa i Senusija u kojiim ih optužuje da zločine protiv čovječnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji.

SANKT PETERBURG - Rusija je izgubila desetke milijardi dolara potencijalnih prihoda od prodaje oružja s padom libijskog čelnika Moamera Gadafija, izjavio je u srijedu dužnosnik zadužen za izvoz ruskog oružja. Rusija, koja je drugi najveći svjetski izvoznik oružja nakon SAD-a, često je spominjala gubitak od 4 milijarde dolara u ugovorima o prodaji oružja Libiji. Ugovori o prodaji oružja potpisani pod Gadafijevom vladavinom, činili su 12 posto izvoza ruskog izvoza oružja u 2010., a ukupno su vrijedili 10 milijardi dolara. Zbog embarga na oružje uvedenog u travnju, Rusija je izgubila 4 milijarde dolara na novim ugovorima. Rusija je isporučila Gadafiju topove i rakete koje su vladine snage koristile u sedam mjeseci borbi protiv ustanika.

KAIRO - Sirija je izložena pritisku arapskih susjeda da prekine višemjesečno krvoproliće, nakon što je usuglašen plan o povlačenju vojske iz gradova, puštanju političkih zatvorenika i o pregovorima s oporbom. "Sretni smo što smo postigli ovaj sporazum, a bit ćemo još sretniji kada se on odmah provede", rekao je premijer Katara Šeik Hamad bin Jassim al-Thani, predsjedatelj odbora Arapske lige koji stoji iza plana usuglašenog u srijedu u Kairu. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad vojnom silom pokušava ugušiti prosvjede potaknute pobunama diljem arapskog svijeta. On tvrdi da se bori protiv islamističkih militanata i naoružanih bandi. UN procijenjuje da je u nemirima dosad poginulo 3.000 ljudi. Sirijska oporba odbacila je Asadovu ponudu za razgovorima kao neiskrenu.

JERUZALEM - Dva broda s medicinskom opremom i aktivistima isplovila su iz Turske u pokušaju probijanja izraelskog pomorskog embarga pred Pojasom Gaze. Ta mini flota koju sačinjavaju po jedan irski i kanadski brod krenula je u srijedu poslijepodne s jugozapada Turske i predviđa stići u Gazu u petak. Dvadeset i sedam ljudi, posade, aktivista i novinara, nalaze na dva broda koji prenose lijekove vrijedne 30.000 dolara, prema priopćenju organizacije "Freedom Waves".Prva flota tog tipa je isplovila u svibnju 2010. ali je zaustavljena napadom izraelske mornarice tijekom kojeg je poginulo devet turskih aktivista, što je izazvalo diplomatsku krizu između Turske i Izraela.

PEKING/ZAGREB . Kina je u srijedu po prvi put spojila svoje dvije svemirske letjelice u orbiti oko Zemlje. Svemirski brod Shenzhou 8 bez posade, lansiran u utorak, pristao je uz eksperimentani modul Tiangongom 1 u 17:29 GMT, dok su se obje letjelice nalazile na oko 340 km iznad Kine. Postupak koji je trajao desetak minuta, upravljan je iz centra za kontrolu leta u Pekingu, objavio je BBC.Sposobnost pristajanja uz drugu svemirsku letjelicu ključna je za Kinu, koja krajem desetljeća planira početi s izgradnjom vlastiti svemirske postaje. Iako je sadašnja misija letjelice Shenzhou bila bez posade, buduće misije nosit će astronaute.

WASHINGTON/ZAGREB - Idućeg utorka 8. studenoga veliki asteroid proći će pokraj Zemlje unutar Mjesečeve orbite, pružajući znanstvenicima rijetku priliku da izbliza promotre stijenu koje bi mogla kriti vrijedne tragove podrijetla našega planeta. Asteroid 2005 YU55 naći će se 8. studenoga na približno 324.600 kilometara od Zemlje, objavila je u utorak američka svemirska agencija NASA. To je 85 posto udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Asteroidi često prolaze tako blizu, ali su premali da bi izazvali veći interes. Ovaj je širok 396 metara - veličine nosača zrakoplova. Posljednji put je tako veliki asteroid prošao kraj Zemlje 1976., a sljedeći će biti 2028., predviđa NASA.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙