FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICC pregovara o predaji Gadafijeva sina

Autor: mtro
NEW YORK, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Međunarodni kazneni sud (ICC) i dalje pregovara moguću predaju sina bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saifa al-Islama, rekao je u srijedu tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo.

ICC je "primio upite osoba povezanih sa Saifom al-Islamom o uvjetima njegove moguće predaje", rekao je Moreno-Ocampo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Moreno-Ocampo je precizirao da strahuje da plaćenici pokušavaju pomoći Saifu u bijegu. Rekao je da nova libijska vlada može preuzeti proces protiv Abdulaha al-Senussija, bivšeg šurjaka diktatora, bivšeg libijskog šefa objavještajnih službi.

ICC je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Gadafija, Saifa i Senusija u kojiim ih optužuje da zločine protiv čovječnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji. Optužbe protiv Gadafija će biti službeno zanemarene kada sud primi dokaz da je ubijen 20. listopada.

Tužitelj je pred Vijećem sigurnosti rekao da su predstavnici Saifa al-Islama postavili pitanja o tome što bi se dogodilo kad bi se on pojavio pred sucima i o mogućoj oslobađajućoj presudi.

Moreno-Ocampo je rekao da bi Saif al-Islam mogao tražiti od sudaca da ne narede njegov povratak u Libiju nakon presude ili oslobađajuće presude. Suci također mogu donijeti odluku o njegovom izručenju nekoj drugoj zemlji.

Libijske vlasti su objasnile ICC-u da pripremaju vlastiti proces. Moreno-Ocampo je naglasio da se suci ICC-a trebaju izjasniti o sudskoj nadležnosti za proces Saifu al-Islamu.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙