FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obitelj Gadafi ulaže tužbu ICC-u zbog ratnog zločina

Autor: mhaj
PARIZ , 26. listopada 2011. (Hina/AFP) - Obitelj Moamera Gadafija namjerava uložiti tužbu Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) protiv NATO-a zbog "ratnih zločina", a nakon ubojstva bivšega libijskog vođe, izvijestio je u srijedu francuski odvjetnik Gadafijevih.

Šezdesetdevetogodišnji Gadafi uhvaćen je živ 20. listopada u blizini Sirta i nedugo potom pogubljen bez suđenja. UN i skupine za zaštitu ljudskih prava izrazile su u utorak zabrinutost zbog takvih pogubljenja po kratkom postupku, koja su po međunarodnome pravu ratni zločin. Gadafi je u utorak pokopan na tajnome mjestu negdje u Sahari.

Odvjetnik obitelji Gadafi Marcel Ceccaldi za France presse je rekao kako je uzrok smrti Moamera Gadafija "pucnjava iz NATO-ovih helikoptera na konvoj u kojemu se nalazio".

"Pogubljenje bez suda definirano je kao ratni zločin, u skladu s 8. člankom Rimskog statuta ICC-a", rekao je Ceccaldi ne otkrivši kad će žalba biti uložena.

"Ubojstvo Moamera Gadafija pokazuje da zemljama članicama cilj nije bio zaštititi stanovništvo, već srušiti režim", dodao je.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙