FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: "Trgovac smrću" Viktor Bout proglašen krivim

Autor: dhai
NEW YORK/ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Porota u New Yorku u srijedu je ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta proglasila krivim za zavjeru da proda veliku količinu oružja kolumbijskom gerilskom pokretu FARC, za što mu može biti izrečena kazna od 25 godina do doživotnog zatvora, izvijestili su američki mediji.

Bout (44), bivši časnik ruskog ratnog zrakoplovstva koji je postao poznat kao "Trgovac smrću" zbog vođenja međunarodne mreže krijumčara oružja, proglašen je krivim po sve četiri točke optužbe - za zavjeru da ubija američke vojnike, za nabavku i prodaju protuzračnih projektila i drugog oružja teroristima, te za pružanje materijalne potpore terorističkoj organizaciji. Sudac Shira Scheindlin zakazao je izricanje kazne za 8. veljače.

Suđenje je trajalo tri tjedna, a gotovo cijelo vrijeme izvođeni su dokazi optužbe. Boutov branitelj nije izveo ni jednog svjedoka obrane, a svog je klijenta opisivao kao nevinog poslovnog čovjeka s financijskim teškoćama, koji je postao žrtvom namještaljke u pokušaju da proda dva transportna zrakoplova. Poroti su trebala dva dana vijećanja da donese odluku.

"S današnjom brzom presudom, pravda je izvršena a vrlo opasan čovjek je stavljen iza rešetaka", izjavio je savezni tužitelj na Manhattanu Preet Bharara. Boutov odvjetnik, Albert Dayan najavio je žalbu, rekavši da to "definitivno nije kraj procesa".

Bout je uhićen 2008. godine u Bangkoku u Tajlandu, u tajnoj operaciji američke agencije za borbu protiv krijumčara droge - DEA, a trebalo je više od dvije godine da bude izručen SAD-u, jer se Rusija snažno protivila izručenju.

Predstavljajući se kao visoki pripadanik FARC-a, doušnik DEA-e se 2008. sastao s Boutom i njegovim suradnikom Andrejem Smulianom u hotelu Sofitel u Bangkoku i zatražio isporuku cijelog arsenala oružja. U snimljenom razgovoru, Bout je obećao FARC-u isporučiti desetke tisuća pušaka AK-47, milijune komada streljiva, 700 do 800 prenosivih projektila zemlja-zrak, mine, ultralake zrakoplove i drugu opremu, navedeno je u optužnici. Smulian je ubrzo nakon uhićenja u Bangkoku pristao na suradnju s američkim vlastima, a na suđenju je bio jedan od sedam svjedoka optužbe protiv Bouta.

Ruski protuzračni projektili navodno su bili namijenjeni rušenju američkih pilota koji su pomagali kolumbijskoj vojsci u borbi protiv FARC-a.

Viktor Bout, kojeg su Amerikanci godinama nastojali uhvatiti, bio je veteran tajnovitog međunarodnog businessa zračnog transporta, specijaliziran za ratne zone u Africi. Navodno je godinama isporučivao oružje u najkrvavije afričke sukobe, uključujući one u Liberiji i Sierra Leoneu. U snimljenom razgovoru s doušnikom DEA-e u Bangkoku sam se hvalio da je iz njega "više od 5000 isporuka oružja".

Skupine za zaštitu ljudskih prava pozdravile su presudu zloglasnom "Trgovcu smrću".

"To je dobar dan kada se najzloglasniji svjetski trgovac oružjem zauvjek izbacuje iz posla i s tržišta", izjavio je Oistein Thorsen, aktivist udruge Oxfam International.

Aleksandar Očajnov , ruski vicekonzul u New Yorku, nije želio komentirati presudu. "Komentari na takve stvari doći će kasnije", rekao je.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙