FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva Izrael da preispita odluku o bržoj kolonizaciji

Autor: vrad
BRUXELLES, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u srijedu izraelsku vladu da promijeni svoju odluku o ubrzavanju gradnje židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali, odgovarajući na prijam Palestinaca u UNESCO.

"Pozivamo Izrael da promijeni tu odluku", rekla je u srijedu Ashton u priopćenju, dodavši da je "iskreno zabrinuta".

"Izraelska kolonizacijska djelatnost je nezakonita po međunarodnome pravu, pa i u istočnom Jeruzalemu, i to je zapreka miru. Na to smo već upozoravali više puta", istaknula je Ashton.

EU usto poziva Izraelce i Palestince da "nastave suradnju s Kvartetom (SAD, EU, UN i Rusija) radi promicanja mirovnih napora".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je u utorak navečer ubrzati gradnju židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali te privremeno obustaviti transfer novca Palestincima nakon njihova prijama u UNESCO.

UN-ova agencija za školstvo, znanost i kulturu odlučila je u ponedjeljak u Parizu primiti Palestinu kao punopravnu članicu, za što je glasovalo 107 zemalja, 52 su bile suzdržane a 14 je bilo protiv.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙