FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet zadovoljan oslobađanjem izraelskog vojnika

Autor: nbar
ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Svijet u utorak izražava zadovoljstvo oslobađenjem izraelskog vojnika Gilada Shalita, koji je u zamjenu za tisuću palestinskih zatvorenika, oslobođen nakon petogodišnjeg zatočeništva, javile su novinske agencije.

Posebno zadovoljstvo izrazila je Francuska, budući da Shalit, uz izraelsko, ima i francusko državljanstvo.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izrazio je "veliko olakšanje" Francuske i rekao da će ga "uskoro" primiti u Parizu.

Oslobađanje Gilada Shalita "veliko je olakšanje za Francusku, a smatram da je činjenica što je Gilad i Francuz puno pridonijela u očuvanju njegova života", rekao je Sarkozy.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Shalitovo oslobađanje "još jedan korak prema miru".

"Čestitam izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i svima koji su omogućili da se on u dobrom stanju vrati kući i nadam se da je ta razmjena zatvorenika još jedan korak prema miru", rekao je Cameron.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe turski zastupnik Mevlut Cavusoglu rekao je da je Shalitovo oslobađanje "dobra vijest".

"Oslobađanje vojnika Gilada Shalita bilo je jedno od glavnih pitanja koje je Parlamentarna skupština željela pratiti kada je Palestinskom nacionalnom vijeću 4. listopada dodijelila status 'partnera za demokraciju'", istaknuo je Cavusoglu u priopćenju, te čestitao "egipatskim i turskim vlastima koji su odigrale važnu ulogu u razmjeni zatvorenika".

Iran je u utorak čestitao "palestinskom narodu" na oslobađanju tisuću palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelskog vojnika.

"Nadamo se da će jednog dana sva palestinska zemlja biti u rukama svojih pravih vlasnika", objavila je iranska državna televizija.

Iran ne priznaje Državu Izrael i podržava palestinske islamističke pokrete.

Mladi izraelski vojnik Gilad Shalit u utorak je oslobođen nakon petogodišnjeg zatočeništva, a u zamjenu za njegovo oslobađanje Izrael će na slobodu pustiti 1.027 palestinskih zatvorenika.

(Hina) xnab ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙