FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LONDON

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange bit će izručen iz Velike Britanije Švedskoj kako bi odgovarao na optužbe za seksualni napad, odlučio je u srijedu Visoki sud u Londonu pošto je odbacio Assangovu žalbu na izručenje. Assangeu još preostaje mogućnost žalbe pred britanskim Vrhovnim sudom. Švedski tužitelji žele ispitati 40-godišnjeg Assangea po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podnijele dvije žene, obje volonterke u WikiLeaksu, u Švedskoj 2010. On je zanijekao krivnju. Taj 40-godišnji australski računalni stručnjak uhićen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica počela objavljivati stotine kompromitirajućih američkih diplomatskih bilješki koje su naštetile američkoj vanjskoj politici i izazvale golemo zanimanje medija i javnosti u svijetu. Assange je nakon uhićenja pušten na slobodu uz jamčevinu te smješten u kućni pritvor. On tvrdi da je slučaj protiv njega u Švedskoj politički motiviran i mogao bi otvoriti put njegovu izručenju SAD-u te smještanju u zatvor Guantanamo na Kubi.

PARIZ

Redakcija francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo, koja je ove srijede objavila broj s crtežom proroka Muhameda na naslovnici, izgorjela je u noći s utorka na srijedu u Parizu u podmetnutom požaru, saznaje se u srijedu iz policijskog izvora. Časopis je povodom pobjede islamističke stranke Enahde u Tunisu objavio izdanje s "gostujućim glavnim urednikom" prorokom Muhamedom. Charlie Hebdo je za tu priliku preimenovan u "Charia Hebdo", u aluziji na šerijatski zakon, javili su mediji. Dnevnik poznat po provokativnom humoru prikazuje na naslovnici crtež Muhameda koji izgovara: "100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha". Požar je "ugašen pri čemu nije bilo ozlijeđenih", rečeno je iz policijskog izvora. "Zasad nitko nije uhićen", dodao je taj izvor, dodajući da je požar najvjerojatnije izazvao molotovljev koktel bačen kroz prozor. "Istraga će to morati potvrditi", istaknuo je taj izvor.

SARAJEVO

Bivši pripadnik policije bosanskih Srba Goran Sarić uhićen je u Bijeljini zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Sarajeva, potvrđeno je u srijedu iz Tužiteljstva BiH. Kako je navedeno, Sarića (47) su po nalogu državnog tužiteljstva uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH sumnjiči Sarića da je u lipnju 1992. godine naložio ubojstvo deset civila bošnjačke nacionalnosti te zarobljavanje i progon većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, s područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

SARAJEVO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, koje vodi istragu o terorističkom napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjeno prošloga tjedna, zatražilo je u srijedu pritvor za dvije osobe osumnjičene za pomaganje napadaču Mevlidu Jašareviću (23). Kako je potvrđeno iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu, pritvor je zatražen za Dinu Pečenkovića (24), nastanjenog u Maoči te za Muniba Ahmetspahića (21) iz Zenice. Obojica su državljani BiH. Kako je rečeno, Pečenković i Ahmetspahić osumnjičeni su jer su 28. listopada prevezli Jašarevića iz Maoče u Sarajevo kako bi on izveo napad na veleposlanstvo SAD čime su počinili kazneno djelo terorizma. Tužitelj je, nakon ispitivanja Pečenkovića i Ahmetspahića, odlučio zatražiti od Suda BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili supočinitelje u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provedbe istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ako bi se našli na slobodi, ponovno izvršili isto ili slično kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više.

TOKIO

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene početkom godine u tsunamiju, priopćila je u srijedu da je pronašla moguće znakove nuklearne fisije u reaktoru što bi predstavljalo korak nazad u naporima da se nuklearka sigurno ohladi i ugasi ove godine. Fukushima Daiichi pogođena je u ožujku razornim potresom i tsunamijem koji je uslijedio nakon toga i od tada ispušta zračenje. Tokyo Electic Power (Tepco) koji upravlja nuklearkom objavio je da je u reaktoru 2 otkrio ksenon koji nastaje kao nusprodukt fisije te je preventivno dodana mješavina vode i borne kiseline koja bi trebala spriječiti nuklearnu reakciju. "Može se pretpostaviti da se izolirana reakcija dogodila i trajala kratko vrijeme, sudeći po prisutnosti ksenona", kazao je glasnogovornik Tepca. Kompanija dodaje i da je količina oslobođenog ksenona bila mala te je malo vjerojatno da se nuklearno gorivo u reaktoru ponovno rastopilo. Analitičari kažu da je opasnost daljnjeg zračenja minimalna.

RIM

Stopa popularnosti Silvija Berlusconija i njegove većine nastavlja padati a predsjednik talijanske vlade je dosegao novi povijesni minimum s 22 posto dok ljevica premašuje desnicu za deset postotnih poena, prema ispitivanju objavljenom u srijedu. Dvadeset i dva posto Talijana ima "veliko" ili "prilično" povjerenje u Berlusconija, nasuprot 24 posto njih u prethodnom ispitivanju u rujnu, dok je postotak onih koji imaju "malo" ili "nimalo" povjerenja porastao sa 64 na 66 u istom razdoblju, prema podacima instituta IPR Marketing koji je anketu proveo na uzorku od 1000 osoba za dnevnik La Repubblica.

JERUZALEM

Izrael je u srijedu uspješno ispalio balistički projektil iz baze Palmahim južno od Tel Aviva, objavilo je ministarstvo obrane. "Taj je dugo pripreman pokus uspješno izvršen", objavilo je ministarstvo obrane ne navodeći druge tehničke detalje. Državni radio koji citira strane vojne stručnjake objavio je da se radi o balističkoj raketi na koju je moguće staviti nuklearne bojeve glave.

TAURANGA

Stanje teretnjaka nasukanog početkom listopada u vodama Novog Zelanda svaki dan se pogoršava i spasioci su se spremili "na najgore" u srijedu kad je nova oluja zaljuljala brod koji bi se mogao raspasti. Rena, teretni brod koji nosi kontejnere, nasukan je na grebenu 5. listopada 22 km u vodama ispred Taurange. Spasilačke službe gotovo su ispumpale gorivo koje se nalazilo u brodu - njegovi spremnici sada sadrže samo 300 tona goriva nasuprot 1673 u trenutku nesreće. Nakon istjecanja 350 tona goriva u bistre vode zaljeva Plenty nastanjena dupinima i kitovima, spasioci su dan i noć praznili spremnike broda. No, vjetar je odgodio operacije i Rena, čiji trup ima ozbiljne pukotine, mogla bi se raspasti i izliti u more novu naftu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙