FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton: Kontakti Amerikanaca i talibanske mreže Hakani

Autor: vrad
ISLAMABAD, 21. listopada 2011. (Hina/AFP) - Američki izaslanici sastali su se ljetos, uz pomoć pakistanskih vlasti, s čelnicima afganistanske talibanske mreže Hakani, koja je glavni protivnik Washingtona u Afganistanu, istaknula je u petak u Islamabadu američka državna tajnica Hillary Clinton.

Ti prvi susreti dogodili su se prije niza napada na američke ciljeve u Afganistanu, za koje Washington sumnja da ih je organizirala mreža Hakani. SAD je nakon toga zaoštrio svoju retoriku i operacije protiv te talibanske skupine.

"Pakistanska vlada je pomogla u organizaciji tog susreta" između Amerikanaca i mreže Hakani, rekla je Clinton u prigodi okruglog stola s pakistanskim medijima, nakon kojega je otputovala iz Pakistana. Tijekom večeri Clinton treba stići u Tadžikistan, odakle će se tijekom vikenda uputiti u Uzbekistan.

"Nismo u pregovorima", istaknula je ipak. "Bio je to tek prvi susret da vidimo hoće li doći".

Po riječima američkog dužnosnika u pratnji Clinton, susret su "ljetos" organizirale pakistanske tajne službe (ISI) na svoj zahtjev.

Clinton je naglasila da ne vidi "nikakvo proturječje" u američkoj strategiji prema afganistanskim pobunjenicima protiv kojih se Washington nastavlja boriti i njihova pozivanja za pregovarački stol kako bi se zaustavio sukob što traje više od deset godina.

Mreža Hakani, koju je 1980-ih osnovao afganistanski ratni vođa Džalaludin Hakani radi otpora sovjetskoj invaziji, poslije je prešla na talibansku stranu i pridružila im se u pobuni pošto je Zapad koncem 2001. svrgnuo talibane s vlasti.

"Mislimo da danas imamo prigodu za početak razgovora", čak i ako "nema jamstva da će oni donijeti mirno rješenje sukoba", dodala je.

"Afganistan, Pakistan i SAD surađuju kako bi zajedno izgradili proces koji će nas dovesti do pregovora. Pakistanski dužnosnici s kojima sam razgovarala jednako gledaju na stvar. Ne znamo hoće li to uspjeti, ali čvrsto vjerujemo da trebamo pokušati".

Po riječima američkog dužnosnika u pratnji Clinton, "Afganistanci su bili upoznati" sa susretom s Hakanijem i "naša je poruka jasna: vrata su otvorena svima koji to žele, ali smo spremni boriti se s onima koji i dalje žele sukob". Washington "ima više opcija" u pokušaju da talibanima nametne mir, kazala je.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙