FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan: Atambajev objavio pobjedu na izborima

Autor: mhaj
BIŠKEK, 30. listopada 2011. (Hina/AFP) - Kirgistanski premijer Almazbek Atambajev osvojio je 65,19 posto glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavio je njegov izborni stožer nakon što je prebrojano pola biračkih listića.

"Osvojili smo već sada više od milijun od 3,34 milijuna glasova, što je dovoljno za pobjedu u prvome krugu", stoji u priopćenju Atambajeva stožera.

Po zadnjim rezultatima što ih je objavilo središnje izborno povjerenstvo, njegovi glavni protukandidati Kačimbek Tašijev i Adakan Madumarov osvojili su 14,3 posto, odnosno 13,6 posto biračkih glasova.

Ovi predsjednički izbori ključan su test za Kirgistan u kojemu se od postizanja neovisnosti 1991. nikad dosad nije ostvario miran transfer vlasti. U ožujku 2005. i u travnju 2010. izbile su dvije nasilne revolucije, a u lipnju 2010. i krvavi etnički sukobi, usmjereni protiv uzbečke manjine na jugu zemlje.

Po preliminarnim podacima središnjeg izbornog povjerenstva, izborima se odazvalo 57,9 posto kirgistanskih birača. Predsjednik se bira na mandat od šest godina.

Privremena predsjednica države Roza Otunbajeva po zakonu se nema pravo kandidirati na nedjeljnim izborima. Ona je vlast preuzela nakon travanjske revolucije 2010. kojom je s vlasti zbačen autoritarni Kurmanbek Bakijev.

Stabilnost Kirgistana ključna je za SAD koji u toj zemlji imaju važnu zrakoplovnu bazu za razmještanje svojih vojnika u Afganistanu. Rusija u Kirgistanu također ima vojnu infrastrukturu, te je tako Kirgistan jedina država na svijetu koja ima rusku i američku vojnu bazu. Udaljene su svega nekoliko desetaka kilometara.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙