FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hoće li se Kirgistan stabilizirati nakon nedjeljnih izbora?

Autor: nbar
BIŠKEK, 28. listopada 2011. (Hina) - U Kirgistanu se danas završava izborna kampanja uoči predsjedničkih izbora u nedjelju koji bi trebali stabilizirati ovu bivšu sovjetsku republiku srednje Azije nakon krvave revolucije i etničkog nasilja 2010. godine.

"Ovo su povijesni izbori koji nam nude priliku da uspostavimo trajnu stabilnost u našoj nestabilnoj zemlji", izjavio je u četvrtak navečer u televizijskoj raspravi Almazbek Atambajev, sadašnji premijer i favorit za sljedećeg predsjednika.

Kirgistan od proglašenja nezavisnosti 1991. godine nije imao miran prijelaz vlasti, a zemlju su u ožujku 2005. i zatim u travnju 2010. pogodile dvije krvave revolucije i etničko nasilje (lipanj 2010.), koje je prvenstveno bilo usmjereno protiv uzbečke manjine na jugu zemlje.

Drugi kandidat, čelnik nacionalističke stranke Ata Jurte, Kačimbek Tašijev u petak je upozorio na mogućnost novog vala nasilja ako izbori "ne budu pošteni".

"Želim samo jednu stvar: da izbori budu pošteni", kako u protivnome stanovništvo ne bi "silom" preuzelo vlast, kazao je Tašijev, bivši boksač.

Njegova stranka je 2010. dobila najveći broj glasova na izborima, ali nije uspjela pronaći partnera za koaliciju, te je na kraju podržao koalicijsku vladu Atambajeva.

Bivši predsjednik parlamenta i treći predsjednički kandidat po anketama, Adaham Madumarov obećao je uspostavu "dikature zakona" u slučaju pobjede.

Ukupno 3,34 milijuna birača mogu birati između 16 kandidata.

Stabilnost Kirgistana ključna je za SAD koji u toj zemlji imaju važnu zrakoplovnu bazu za razmještanje svojih vojnika u Afganistanu. Rusija u Kirgistanu također imaju vojnu infrastrukturu, te je tako Kirgistan jedina zemlja na svijetu koja ima rusku i američku vojnu bazu, na udaljenosti od samo nekoliko desetaka kilometara.

Privremena predsjednica Roza Otunbajeva po zakonu se nema pravo kandidirati na nedjeljnim izborima. Ona je vlast preuzela nakon travanjske revolucije 2010. kojom je s vlasti zbačen autoritarni Kurmanbek Bakijev.

Kirgistan, planinska i siromašna zemlja s pet milijuna stanovnika, pati od brojnih podjela: između Kirgiza i Uzbeka, između urbaniziranog i relativno prosperitetnog sjevera i siromašnog i ruralnog juga, te između klanova bivšeg i novog režima. Gospodarstvo zemlje temelji se uglavnom na stočarstvu, uzgoju pamuka i žitarica. Prema procjenama Svjetske banke iz 2010. godine BDP je iznosio 880 dolara po stanovniku, a vanjski dug zemlje bio je 2,9 milijardi dolara. Kirgistan je druga najsiromašnija zemlja u središnjoj Aziji.

(Hina) xnab ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙