FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 29. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland u petak je izrazila zahvalnost bosanskohercegovačkoj policiji zbog brze reakcije kojom je zaustavljen teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu, koji je ranije tijekom dana izveo 23-godišnji militantni islamist iz Sandžaka u Srbiji. Napadač, identificiran kao Mevlid Jašarević, s ulice je pucao automatskom puškom AK-47 na kompleks veleposlanstva SAD u četvrti Marijin dvor, pri čemu je ranjen jedan policajac zadužen za čuvanje zgrade. U intervenciji policije i specijalnih postrojbi, Jašarević je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prebačen u bolnicu, izvijestili su sarajevski mediji. Nuland je na redovitom brifingu za novinare u State Departmentu kazala da je "nekoliko metaka pogodilo vanjski zid veleposlanstva, ali je svo osoblje veleposlanstva sigurno". Ona je dodala da je ranjen policijac zadužen za zaštitu velposlanstva. Veleposlanik Patrick Moon izrazio je svoju zahvalnost za brz odgovor policije. U izvještajima zapadnih obavještajnih službi ranije je upozoravano da je Sandžak, siromašno područje Srbije s muslimanskom većinom, zajedno s regijama BiH u kojima dominiraju muslimani, plodno tlo za novačenje tzv. "bijele Al Kaide" - muslimana zapadnjačkog izgleda koji se mogu lako umiješati među stanovnike europskih i američkih gradova i izvoditi napade, navodi u online izdanju dnevni list USA Today.

MOSTAR - Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini osudila su u petak u odvojenim priopćenjima teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu pozivajući policijske i sigurnosne službe da ubuduće spriječe slične slučajeve. "HDZ BiH najoštrije osuđuje napad na zgradu veleposlanstva SAD-a u BiH u Sarajevu koji predstavlja napad na sigurnost građana u Sarajevu, kao i na mir u cijeloj Bosni i Hercegovini“, navodi se u priopćenju. Pri tome se pozivaju sve nadležne sigurnosne službe u BiH da poduzmu sve mjere na otkrivanju i uhićenju osoba odgovornih za ovaj teški teroristički čin i "osujete potencijalne terorističke napade", ističe HDZ BiH. HDZ 1990. je napad na američko veleposlanstvo ocijenio i napadom "na mir u cijeloj Bosni i Hercegovini". "Istodobno osuđujemo i sve vrste ekstremizma koje su potencijalno izvorište terorizma“, stoji u priopćenju HDZ-a 1990. Dvadesettrogodišnji militantni islamist iz Sandžaka u Srbiji Mevlid Jašarević je tijekom dana pucao iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva pri čemu je ranjen jedan policajac i jedan zaštitar iz američkog veleposlanstva. U intervenciji policije i specijalnih postrojbi, Jašarević je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prebačen u bolnicu. Američko veleposlanstvo u Sarajevu je zatvoreno.

BEOGRAD - Tajnik Haaškog suda u petak je obavijestio optuženika Vojislava Šešelja da će komunikacija između njega i njegovih pravnih savjetnika biti pod nadzorom u razdoblju od 30 dana jer ju je zloupotrijebio u nastojanju da utječe na svjedoke ili ih zastraši, izjavila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić. Ona je, u povodu odluke tajnika Tribunala, u priopćenju navela kako je tajnik utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Šešelj zloupotrijebio tu privilegiranu komunikaciju u pokušaju da utječe na svjedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa provođenje pravde. ''Ova mjera, koja stupa na snagu odmah, poduzeta je suglasno pravilima Međunarodnog suda i u skladu je s međunarodnim standardima. Kao i svaki drugi optuženik, Vojislav Šešelj ima mogućnost nenadzirane komunikacije sa svojim pravnim timom, međutim, ta komunikacija može biti nadzirana ukoliko postoji osnovana sumnja da se ona zloupotrebljava'', ističe Jelačić. Dodaje se kako je tajnik, u pismu koje je danas poslano Šešelju, objasnio da postoji osnovana sumnja da je Šešelj zloupotrijebio režim nenadzirane komunikacije da bi omogućio objavljivanje poverljivog materijala na svojoj internetskoj stranici kršeći naredbe suda i time je ometao provođenje pravde. U pismu tajnika također je pojašnjeno da će Šešelj moći komunicirati sa svojim priznatim pravnim savjetnicima putem posjeta, telefonskih poziva i pismeno, ali da će takva komunikacija biti nadzirana. ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštovanje suda zbog odavanja identiteta zaštićenih svjedoka i po prvoj je optužnici 2009. osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Šešelju se sudi po optužnici za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH, te protiv vojvođanskih Hrvata, u razdoblju 1991-93.

WASHINGTON/ZAGREB - Desetljeće duga obilata potrošnja na obavještajne službe u SAD-u čini se da je dosegla gornju granicu, piše u petak The Washinghton Post. Zemlja je potrošila 54,6 milijardi dolara na nacionalne obavještajne agencije i programe u fiskalnoj godini 2011. koja je završila 30. rujna, bez potrošnje na vojno-obavještajne programe, prema podacima koje je objavio Nacionalni obavještajni direktor James Clapper. Obamina je administracija objavila da je od Kongresa zatražila 55 milijardi dolara za špijunske agencije za iduću fiskalnu godinu. Ipak, s ponovljenim upozorenjima o predstojećim proračunskim rezovima, na čini se vjerojatnim da će obavještajna zajednica dobiti cijeli taj iznos, piše Post. "Ako današnja brojka nije apsolutni vrhunac, svakako mu je vrlo blizu", rekao je jedan kongresni pomoćnik uključen u rasprave o obavještajnom proračunu. Vodeći članovi Kongresa, koji se bori s velikim državnim deficitom, naznačili su spremnost da traže smanjenje proračuna za špijunske agencije. Nacionalni obavještajni direktor Clapper je kazao kako će nametanje rezova za agencije koje su zadnjih godina navikle na velikodušna povećanja sredstava, biti ključni test za njegov posao. Potrošnja na obavještajne službe snažno je rasla od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Proračun se više nego udvostručio tijekom 10-godišnjeg razdoblja u kojem su CIA i druge agencije zadužene za praćenje Al Kaide i intenzivne obavještajne napore povezane s ratovima u Iraku i Afganistanu. Kada se uračunaju i troškovi američke vojno-obavještajne djelatnosti, ukupna je cijena daleko viša. U listopadu je administracija objavila da je potrošila 80,1 milijarde dolara na obavještajne aktivnosti u prethodnih 12 mjeseci.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor čija je vlada pri kraju mandata zbog prijevremenih izbora 4. prosinca izjavio je u petak da ga raduje što su u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji svi voditelji stranaka svjesni da država treba reforme za izlazak iz ekonomske krize, što nije bio slučaj prije tri godine kad je započinjao svoj mandat. "Sada svi znaju da su reforme neizbježne i od toga ne bježe, svi su svjesni da treba nastaviti reformsku politiku koju je predlagala moja vlada", rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju. Voditelji političkih stranaka zato u svojim obećanjima biračima moraju biti "realni", dodao je. Pahor će i na ovogodišnjim izborima predvoditi stranku Socijalnih demokrata (SD) koja je prije tri godine zabilježila najbolji rezultat i formirala koalicijsku vladu, a ove joj godine ispitivanja javnog mnijenja ne daju mnogo izgleda za dobar rezultat. Pahor je rekao da je 2008. bio jedan od rijetkih političara koji je najavljivao da se je međunarodni okoliš u svijetu promijenio odmah nakon propasti američke banke Lehman's Brothers, te upozoravao da će kriza zahvatiti Europsku uniju, pa i Sloveniju, ali da su potrebne promjene bile potpuno izvan fokusa javnosti i političkih stranaka, pa se mislilo da ekonomski okoliš nije promijenjen nego će se još godinama "nastaviti blagostanje".

LIMA - Potres magnitude 6,9 pogodio je u petak jug Perua, a zatresle su se i zgrade u prijestolnici Limi, ali zasad nema informacija o većoj materijalnoj šteti i o žrtvama, priopćio je Američki geofizički zavod (USGS). Epicentar potresa za koji je prvo javljeno da je magnitude 7.0, bio je na dubini od 14,8 km, 51 km jugozapadno od obalnog grada Ice, blizu područja koje je 2007. pogodio razoran potres snage 8.0, ističe ta ustanova. Peruanski radio RPP javlja da su stanovnici gradova duž južne obale bježali iz kuća, a šteta je ograničena na gubitak signala za mobitele i poneki prekid opskrbe električne energije u Ici. Sauthern Copper, velika svjetska rudarska tvrtka, priopćila je da nije prekinula rad zbog potresa. Većina drugih velikih rudnika u Peruu koji je najveći svjetski izvoznik metala, udaljena je od područja potresa.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je povlačenje iz politike i isključila mogućnost predsjedničke kandidature, no Amerikanci i dalje rado nagađaju što bi se dogodilo kada bi se ona ipak uključila u predsjedničku utrku, pa je tjednik Time proveo ispitivanje koje je pokazalo da bi Clinton na izborima 2012. puno lakše pobijedila glavne republikanske predsjedničke kandidate od aktualnog predsjednika Baracka Obame. Anketa je pokazala da u zamišljenom ogledu s Mittom Romneyem, Clinton pobjeđuje s 55 posto prema 38 posto glasova, s Rickom Perryem s 58 posto prema 32 posto glasova, dok protiv Hermana Caina dobija 56 posto prema 34 posto glasova, među vjerojatnim biračima na izborima u studenom iduće godine. Časopis Time bilježi kako je istom anketom utvrđeno da bi predsjednik Obama pobijedio Romneya s tijesnih 46 posto prema 43 posto glasova, Perrya s nešto uvjerljivijih 50 posto prema 38 posto glasova, te Caina s 49 posto prema 37 posto potpore, među vjerojatnim biračima. Naravno, lakše je biti popularan kada ste globalni diplomat, a ne političar zakopan u domaće probleme, ocjenjuje magazin.

TOKIO - Japanski premijer Yoshihiko Noda rekao je u petak da će na summitu G20 predstaviti doprinos Japana borbi protiv svjetske gospodarske krize. Čelnici najrazvijenijih i brzorastućih gospodarstava sastat će se na summitu 3. i 4. studenog u Cannesu, na jugoistoku Francuske. "Na summitu G20 predstavit ću doprinos Japana za ublažavanje svjetske gospodarske krize koja se proširila iz Europe", rekao je Noda u govoru u parlamentu. Eurozona već mjesecima trpi zbog akutne dužničke krize koja je Grčku dovela na rub financijskog sloma, izazvala paniku na svjetskim financijskim tržištima i oslabila jedinstvenu europsku valutu.

AMAN - Sirijske snage ubile su u petak najmanje 40 civila na prosvjedima na kojima se tražila međunarodna zaštita, izjavili su aktivisti za ljudska prava. Većina ubojstava dogodila se u gradovima Hami i Homsu. U Hami su snage sigurnosti ostale u velikom broju prisutne nakon vojnog napada prije dva mjeseca. Vojska i paravojne postrojbe lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu u Homsu pljačkaju stambene četvrti kako bi zaustavili prodemokratske prosvjede. Aktivisti su izjavili da prosvjednici ponovno traže međunarodnu zaštitu nakon što je NATO najavio da će okončati svoju misiju u Libiji, koja je bila ključna za svrgavanje Moamera Gadafija. U petak su prosvjedi izbili po cijeloj Siriji nakon glavnih tjednih molitvi, rekli su aktivisti i dodali da je Gadafijeva smrt osnažila prosvjede. Na nekima sudjeluju i deseci tisuća ljudi. Gadafi je održavao bliske veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. Ujedinjeni narodi priopćili su da je od početka prosvjeda sredinom ožujka u sukobima sa snagama sigurnosti poginulo više od tri tisuće ljudi, uglavnom civila.

PARIZ - Ravnatelja francuske policije Frederica Pechenarda, koji je navodno veoma blizak predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, saslušala je u petak pariška sutkinja u vezi sa špijuniranjem novinara lista Le Monde radi otkrivanja njegova izvora, doznaje se od pravosudnog izvora. Frederic Pechenard koji je priznao da je od policajaca tražio da prikupe podatke o novinaru koji se bavio pitanjem potencijalno opasnim za vlast, saslušan je u svojstvu takozvanog pomoćnog svjedoka, koji tijekom postupka može završiti kao optuženik. Glavni ravnatelj državne policije nije optužen nakon saslušanja. "Sud je ocijenio kako nema dokaza da je počinio kazneno djelo", rekao je Herve Lehman, njegov odvjetnik. Ravnatelj protuobavještajne službe Bernard Squarcini, također blizak francuskom predsjedniku, optužen je 17. listopada u tom predmetu zbog "nepoštovanja novinarskog kodeksa", "nezakonitog prikupljanja podataka" i "otkrivanja profesionalne tajne". Squarcini je tijekom ispitivanja priznao da je htio otkriti izvor novinara Gerarda Daveta, pregledavajući detaljne ispise njegovih telefonskih poziva. Novinar je istraživao o aferama milijarderke Liliane Bettencourt. Rekao je sutkinji da je Pechenard u srpnju 2010. zatražio od njega da otkrije izvor lista Le Monde, ne rekavši mu kako će to učiniti. Pechenard je u rujnu priznao da je od protuobavještajne službe zatražio da "utvrde identitet visokog dužnosnika kojeg je obvezivala profesionalna tajna i imao je izravan pristup povjerljivim dokumentima, a otkrivao je povjerljive informacije o sudskom postupku u tijeku".

SALE - Glavni optuženik za bombaški napad u marokanskom gradu Marakešu koncem travnja u kojemu je poginulo 17 osoba, osuđen je na smrtnu kaznu, a njegova pomagača na doživotni zatvor, priopćio je u petak protuteroristički sud u Saleu, pokraj Rabata. Glavni optuženik, Marokanac Adil Al-Atmani, osuđen je na smrtnu kaznu, a njegov ortak Hakim Dah na doživotni zatvor, po presudi suda. Smrtna kazna koja još postoji u kaznenom zakonu - ali je na putu da se ukine - ne primjenjuje se u Maroku od 1992. Novi ustav donesen u srpnju prvi put izrijekom govori o "pravu na život". Četvorica od još sedmorice optuženika osuđena su na četiri godine zatvora, a trojica na dvije godine. U bombaškom napadu u baru u središtu Marakeša 28. travnja počinjenom daljinski aktiviranom eksplozivnom napravom poginulo je 17 osoba, među kojima je bilo osmero Francuza, troje Švicaraca i troje Marokanaca.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙