FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Dvadesettrogodišnji Mevlid Jašarević je u petak poslije podne pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu pri čemu je lakše ranjen i bit će dostupan policiji radi istrage, potvrđeno je u večernjim satima iz sarajevskog Kliničkog centra. "Radi se o prostrijelnoj ozljedi desne natkoljenice", objasnila je glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić dodajući kako nema zapreka da Jašarević nakon pružene liječničke pomoći napusti bolnicu. Jašarevića su policijski snajperisti nastrijelili ispred američkog veleposlanstva na kojega je on pucao iz strojnice. Prema dostupim informacijama Jašarević, kojega su očevici opisali kao "vehabiju", je prema krugu veleposlanstva ispalio više desetaka metaka pri čemu je ranjen jedan policajac. Njemu je pružena liječnička pomoć i život mu je izvan opasnosti. Iz američkog veleposlanstva tijekom večeri je potvrđeno kako je nekoliko metaka koje je ispalio napadač pogodilo samu zgradu no nitko od zaposlenika i diplomatskog osoblja nije ozlijeđen. "Veleposlanik Patrick Moon izražava duboku zahvalnost lokalnoj policiji koja je zaustavila napad na zgradu veleposlanstva", izjavila je Sanja Pejčinović iz ureda za informiranje veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Muhamed Budimlić medijima je potvrdio kako su osim Jašarevića uhićene još dvije osobe koje se za sada povezuju s napadom no nije iznio nikakve potankosti o njihovoj umiješanosti. Odmah su slijedila brojna reagiranja dužnosnika i političkih stranaka. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je napad na američko veleposlanstvo "bezumnim terorističkim činom". Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je kako taj čin smatra napadom na mir u BiH. Mediji navode kako je Jašarević u policijskim evidencijama jer je ranije prijetio američkim diplomatama u Srbiji a navodno ga je privodila i policija u Austriji. Stranka demokratske akcije BiH odmah se pridružila osudama napada. "To je napad na prijateljski američki narod koji je svoje prijateljstvo prema BiH dokazao u najtežim i odsudnim trenucima kako tokom agresije na našu zemlju...Napad na američko veleposlanstvo ujedno je i napad na državu BiH", stoji u priopćenju.

WASHINGTON/ZAGREB - Američki State Department u petak je objavio kako nema izvješća o ozlijeđenima među osobljem veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, na koje je vatru iz automatskog oružja otvorio 23-godišnji militantni islamist iz Sandžaka u Srbiji. "Nemamo nikakvih izvješća o ozlijeđenima među osobljem veleposlanstva. Lokalne snage reda odgovorile su na napad. Veleposlanstvo je pod blokadom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u priopćenju. Više napadačevih hitaca pogodilo je zidove veleposlanstva, objavio je State Department, prenosi CNN. Napadač na američko veleposlanstvo, naoružan automatskom puškom AK-47, ranjen je u policijskoj intervenciji i prevezen je u sarajevski klinički bolnički centar, potvrđeno je iz službenih izvora. Napadača na američko veleposlanstvo u Sarajevu nastrijelila je policija pošto je iz strojnice ispalio više desetaka metaka prema zgradi veleposlanstva. Nakon što je neutraliziran, napadač je pod jakom policijskom pratnjom prevezen u sarajevski klinički centar. Napadač, kojeg su sarajevski mediji identificirali kao Mevlida Jašarevića (23) iz Novog Pazara u Srbiji, iznenada je s tramvajskog stajališta otvorio vatru prema kompleksu u sarajevskom naselju Marijin dvoru, u kojemu se nalazi dobro osigurano veleposlanstvo SAD. Na snimkama TV kamera imao je bradu, baloner i skraćene hlače. Očevici su ga opisivali kao "vehabiju". Tvrdili su i kako je uzvikivao da "ne želi pucati na braću muslimane nego na Amerikance". Prema medijima, Jašarević je 2010. boravio u Gornjoj Maoči, izoliranom selu u središnjoj Bosni poznatom kao sjedište jedne od zajednica koje okupljaju bivše mudžahedine u BiH, sljedbenike vahabizma, stroge forme islama.

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u petak kako je napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu bio istodobno i napad na BiH kao državu i na sve njene građane a istodobno je upozorio kako trenutak kada je on izveden ne može biti slučajan. "Naša zemlja nije utočište terorista, niti naša zemlja i naši narodi podržavaju bilo šta što može ugrožavati mir, sigurnost i bilo čiji život", stoji u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima. Komšić ističe kako je, prema dostupnim informacijama, napadač strani državljanin koji je odranije poznat sigurnosnim službama i to ne samo u BiH nego i u drugim državama. Napadač je 23-godišnji militantni islamist iz Sandžaka u Srbiji, kojeg su sarajevski mediji identificirali kao Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara. Na snimkama TV kamera imao je bradu, baloner i skraćene hlače, a očevici su ga opisali kao "vehabiju". "Ovaj teroristički čin dogodio se kada u BiH borave i ministri vanjskih poslova Izraela i Palestine, u specifičnom danu, a vjerojatno u nakani da se ozbiljno poljulja ugled BiH kao sigurne zemlje", upozorava Komšić. Predsjedatelj Predsjedništva BiH ocijenio je kako su službe sigurnosti kao i sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini sposobne jamčiti sigurnost svim američkim građanima kao i diplomatskim predstavnicima te su spremne preduzeti sve mjere da bi se ta sigurnost ostvarila.

MOSTAR - Predsjedništvo HDZ-a 1990. podržalo je u petak zahtjev za novim teritorijalnim preustrojem Bosne i Hercegovine kojega je iznio predsjednik ove stranke Božo Ljubić tijekom razgovora o promjenama ustava koje se nalažu presudom Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojima bi se uz pripadnike manjina zaštitili i interesi najmalobrojnijih Hrvata. "Smatramo da BiH treba novi Ustav koji će je učiniti stabilnom i prosperitetnom zemljom tri ravnopravna naroda i svih građana, koji treba uključivati i novu teritorijalnu organizaciju koja podrazumijeva više od dvije federalne jedinice", rekao je Ljubić. Predstavio je prijedlog kojim bi se umjesto sadašnjih 15 zastupnika u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda biralo 48 umjesto sadašnjih 15 zastupnika iz triju naroda. Po novome prijedlogu po petnaest izaslanika biralo bi se iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka dok bi manjinski narodi dobili trojicu izaslanika. Po Ljubićevim riječima Predsjedništvo BiH bi se trebalo birati posredno, kroz Parlamentarnu skupštinu BiH čime bi se izbjegla mogućnost da Bošnjaci biraju Hrvatima člana državnog Predsjedništva kao što se to dogodilo u slučaju Željka Komšića kojega je u dva navrata 2006. i 2010. na tu poziciju kandidirao SDP BiH. Predsjedništvo HDZ-a 1990. je donijelo odluku i o održavanju Izvještajnog sabora 25. studenoga 2011. godine te izrazilo očekivanje da pri ustroju vlasti u trima županijama dva HDZ-a imaju usuglašen nastup koji bi bio u interesu hrvatskoga naroda i svih građana.

ZAGREB - Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u ponedjeljak će glasovati o ulasku Palestine u tu UN-ovu organizaciju, a Hrvatska za sada još nije donijela konačnu odluku o tome kako će glasovati. Kako Hina u petak doznaje iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, "još uvijek traju konzultacije oko konačnog hrvatskog stava, a konačna odluka donijet će se i u skladu s vlastitim procjenama, te ćemo se nastaviti koordinirati s našim partnerima u EU". Izvršni odbor Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pod pritiskom arapskih zemalja, usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a ali i dijela europskih zemalja. Glasovat će se u ponedjeljak, na dan kada će palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki govoriti na 36. općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu. Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a. Prema diplomatskim izvorima, Palestinci, koji trenutačno imaju status "promatračke misije", uvjereni su da će dobiti potrebnu većinu. Na sastanku izvršnog odbora 5. listopada, palestinski zahtjev podržalo je 40 od 58 članica. Četiri zemlje, među kojima i SAD, glasovale su protiv, a 14 ih je bilo suzdržano, među njima i Francuska i Španjolska.

SARAJEVO - Ministri vanjskih poslova palestinske samouprave i Izraela Rijad Al-Malki i Avigdor Lieberman u petak su u odvojenim razgovorima u Sarajevu i Banjoj Luci nastavili tražiti potporu za stajališta svojih vlada o zahtjevu Palestine za primanje u punopravno članstvo u UN-a, pri čemu će glas Bosne i Hercegovini biti važan jer je ta zemlja nestalna članica Vijeća sigurnosti UN. Al-Malki se tijekom dana u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH, a primio ga je i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Iz priopćenja objavljenog nakon sastanka šefa palestinske diplomacije s trojicom članova državnog vrha BiH jasno je kako je dobio istu poruku kao i Lieberman dan ranije - u BiH još uvijek nema jedinstvenog stajališta o tome kako glasovati tijekom rasprave u UN-u najavljene za 11. studenoga. Al-Malkijeva poruka državnom vrhu BiH bila je kako palestinska samouprava očekuje da BiH djeluje u svrhu postizanja trajnog mira između Izraelaca i Palestinca. S druge strane, izraelski ministar vanjskih poslova Lieberman koji je tijekom dana boravio u Banjoj Luci od sugovornika iz vlasti entiteta Republike Srpske dobio je upravo jamstva kako će oni iskoristiti sva sredstva da BiH ostane suzdržana tijekom najavljenog glasovanja. To su u svojim izjavama nakon susreta s Liebermanom rekli entitetski premijer Aleksandar Džombić i ministrica za regionalnu suradnju Željka Cvijanović.

ŠTRPCE - Zapovjednik NATO-ovih snaga na Kosovu (KFOR), njemački general Erhard Drews nije u petak pristao na djelomično uklanjanje srpskih barikada na sjeveru i zatražio je punu slobodu kretanja za sve međunarodne snage na Kosovu. Srbi na sjeveru Kosova u četvrtak su djelomično uklonili svoje barikade kako bi propustili vozila KFOR-a i postavili su uvjete za propuštanje snaga Europske unije (EULEX). U prigodi posjeta općini Štrpce na jugu Kosova u kojoj žive Srbi i Albanci, general Drews je na tiskovnoj konferenciji rekao da je odluka predstavnika općina na sjeveru da se KFOR-u dopusti prolaz prema graničnim prijelazima Jarinju i Brnjaku na sjeveru Kosova dobar znak, ali da to nije dovoljno. Ponovio je ranije iznijeti zahtjev da je potrebno osigurati slobodu kretanja bez uvjetovanja, ne samo za KFOR, već i za EULEX i sve građane Kosova. "Ne možemo prihvatiti tu ponudu koja se tiče samo KFOR-a", rekao je general Drews novinarima. General je govorio na njemačkom, a prevodio je njegov prevoditelj. "Ostajem pri svom zahtjevu za bezuvjetnu i punu slobodu kretanja na čitavom kosovskom teritoriju", rekao je njemački general. "Sve dok se taj zahtjev ne ispuni nećemo prihvatiti ponudu za slobodu kretanja samo za KFOR", dodao je Drews i izrazio uvjerenje da će se barikade uskoro ukloniti. U četvrtak su Srbi uklonili dio od šesnaest barikada koje su bili podigli nezadovoljni prisutnošću prištinskih vlasti na svom području, napose na granici sa Srbijom, kako bi omogućili prolaz NATO-ovim vozilima, ali ne i vozilima EULEXA u koji nemaju povjerenja. EULEX-u su postavili uvjet da ne smije prevoziti policajce i carinike u službi prištinskih vlasti, koje kosovski Srbi ne priznaju.

BEOGRAD - Zajednička pokazna vježba sudionika međunarodnog seminara "Borba protiv terorizma" održana je u petak u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) srbijanske policije u Batajnici kod Beograda. Na seminaru su sudjelovala 42 pripadnika iz 22 specijalne policijske postrojbe iz 15 zemalja, među kojima su i zemlje regije. Zajedničkom vježbom završen je petodnevni seminar, koji je održan četvrtu godinu za redom, a na kojem su predavači i instruktori bili pripadnici Skupine za spašavanje talaca američkog FBI-a. Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović kazao je kako je sudjelovanje pripadnika specijalnih postrojba iz više država pokazatelj uspješnosti seminara. Jedino je, po Veljovićevim riječima, zajedničkim snagama i suradnjom moguće na efikasan način suprotstaviti se djelovanju organiziranog kriminala i terorizma, za koje, kako je rekao, ne postoje granice.

ZAGREB - Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj sljedeći će se tjedan, pošto u ponedjeljak čuje presudu ICTY-ja po drugoj optužnici za nepoštovanje suda, u petak moći izjasniti po izmjeni treće optužnice za nepoštovanje toga suda zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka, objavio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. ICTY je u petak popodne objavio izmijenjenu treću optužnicu protiv Šešelja za nepoštovanje suda i odmah zakazao njegovo izjašnjavanje o krivnji za petak 4. studenoga. ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštovanje suda i po prvoj je optužnici 2009. donesena osuđujuća presuda i osuđen je na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Tužiteljstvo je u veljači prošle godine podiglo drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov također nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. Po toj optužnici presuda će biti izrečena u ponedjeljak. Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim. Sada je u optužnicu dodana i činjenica da se Šešelj oglušio i na u međuvremenu izdane naloge da ukloni tajne podatke s internetske stranice pa se o tom dodatku treba izjasniti o krivnji. Šešelj je otkrio identitete svjedoka vezano uz njegovo glavno suđenje za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata.

TUNIS - Čelnik islamističke stranke Enahde koja je pobijedila na prvim tuniskim slobodnim parlamentarnim izborima, pozvao je na mir u gradu Sidi Buzidu u kojem je počelo Arapsko proljeće i optužio snage povezane sa svrgnutim predsjednikom da potpiruju nasilje. Vojska je u petak pucnjevima u zrak rastjerala gomilu koja se pripremala napasti vladine urede u Sidi Buzidu u kojem se u prosincu 2010. spalio prodavač povrća Mohamed Buazizi, što je bila iskra koja je zapalila ustanke diljem arapskoga svijeta. Stranka Enahda koja je desetljećima bila zabranjena, a njezini čelnici bježali u inozemstvo, pobijedila je na izborima i vodit će novu tunisku vladu. Enahda se trudi pokazati nervoznim sekularistima da nema straha od islamističke vladavine u jednoj od najliberalnijih arapskih zemalja. Stranka tvrdi da će poštovati prava žena i neće nametati muslimanske moralne propise. Na prvoj konferenciji za novinare od izbora čelnik Enahde Rašid Ganuši rekao je da će stranka koja sastavlja novu vladu poštovati sve tuniske međunarodne ugovore. Za nerede u Sidi Buzidu okrivio je snage povezane sa svrgnutim predsjednikom Zinom al-Abidinom Ben Alijem. Ti se neredi ne povezuju izravno s pobjedom Enahde, piše Reuters, nego s činjenicom da je zbog sumnji u kršenje zakona o financiranju kampanje iz izbora izbačena stranka koju vodi poslovni čovjek veoma popularan u tome gradu.

ATENA - Grci koji u petak prosvjeduju protiv vladinih mjera štednje blokirali su u Solunu veliku nacionalnu paradu kojom se obilježava grčki otpor Italiji u Drugome svjetskom ratu, a predsjedniku Karolosu Papuliasu i ostalima koji su ih tjerali da se maknu, vikali su "izdajice". Prosvjed u Solunu odjeknuo je diljem Grčke i pokazao dubinu ljutnje prema dizanju poreza i smanjivanju plaća i mirovina, što od Grčke, da bi izbjegla bankrot, zahtijevaju međunarodni čelnici. Godišnja vojna parada obilježava grčku odluku 1940. da odbije talijanski ultimatum i preda se. Ovo je prvi put da je otkazana. Tadašnji premijer Joanis Metaksas odbio je u Solunu ultimatum talijanskoga fašističkog čelnika Benita Mussolinija i nije dopustio razmještanje talijanskih snaga u Grčkoj. Državni praznik zove se Dan Ohi, odnosno dan kada su Grci rekli 'ne'. Radi se o jednom od najvećih grčkih nacionalnih praznika i slavi se paradama u gotovo svim gradovima. "Grčki narod sad vodi veliku bitku, a vodio ju je i na današnji dan prije mnogo godina. Moramo se ujediniti da prebrodimo krizu", rekao je Papulias i dodao da se kao 15-godišnjak borio protiv Nijemaca. "Tko je onda izdajica? Stid ih bilo", rekao je.

BEOGRAD - Kontroverzni srpski poduzetnik Stanko Subotić Cane u petak je u Beogradu u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora za krijumčarenje cigareta, dok je 11 pripadnika njegove skupine osuđeno na kazne u visini od 10 mjeseci do četiri i pol godine zatvora, a dvoje je oslobođeno optužaba, izvješćuju beogradski mediji. Subotić je, kako se navodi, osuđen kao organizator kriminalne skupine koja je tijekom 1995. i 1996. godine, krijumčareći cigarete iz Makedonije u Srbiju te prodajući ih pravnim i fizičkim osobama, oštetila državni proračun za 28 milijuna eura i osam milijuna američkih dolara. Krijumčarenje je, dodaje se u izvješćima medija o obrazloženju presude, organizirano uz pomoć službenika ondašnje Savezne uprave carina, koji su omogućili ulazak kamiona s cigaretama bez ikakva evidentiranja, nakon čega su cigarete prevožene i skladištene u više skladišta u Srbiji, a potom preprodavane. Među osuđenima je i bivši ravnatelj Savezne uprave carina Mihalj Kertes, koji je dobio četiri godine zatvora, navodi se. Srbijanski tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević za B92 kazao je, u reakciji na presudu, kako u ovom trenutku može reći da mu se izrečene kazne čine neadekvatnima, odnosno da su preblage i najavio je žalbu.

WASHINGTON/ZAGREB - SAD šalje sve više specijalista za oružje u Libiju kako bi pronašli i osigurali velike količne oružja koje je nestalo iz vojnih skladišta od početka ustanka u ožujku ove godine, izvješćuju u petak američki mediji. Pomoćnik državne tajnice Andrew Shapiro izjavio je za TV mrežu ABC News kako se očito radi o "utrci" da se oružje pronađe prije nego padne u ruke terorista te da se američki stručnjaci "razmještaju najbrže što mogu". Shapiro je kazao da SAD kani povećati nazočnost na terenu sa sadašnjih 10 skupina specijalista za oružje, ili ukupno oko 35 ljudi, na 50 skupina. "Vjerujemo na temelju naših pregleda brojnih mjesta da su tisuće projektila uništene tijekom NATO-ova bombardiranja, a da su tisuće projektila onesposobljene ili oštećene", kazao je Shapiro. No SAD, po njegovim riječima, još ne zna kolik se broj od 20.000 projektila zemlja-zrak, što ih je posjedovao Gadafijev režim, nalazi na nepoznatim mjestima. "Mi posjećujemo ta mjesta i prikupljamo podatke o razmjerima problema", rekao je američki diplomat. Ekipa organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, s direktorom za izvanredne situacije Peterom Bouckaertom na čelu, u nedjelju je u Sirtu snimila videoprilog o velikoj količini nezaštićena oružja, uključivo bombe, tenkovske granate i projektile zemlja-zrak. U rujnu su se libijski projektili zemlja-zrak ruske proizvodnje SA-7 pojavili u Egiptu i na granici Izraela. Egipatske vlasti su objavile da su uhitile krijumčare oružja koji su iz Libije dopremali oružje za Izrael. SA-7 "strijela", koja se ispaljuje s ramena i domet joj je do tri kilometra, navodi se na cilj prateći toplinski trag letjelice, a jedan takav projektil dostatan je za rušenje putničkog zrakoplova, navodi ABC News.

ZAGREB/DUBLIN - Bivši irski ministar kulture, laburist i pjesnik Michel D. Higgins postaje novi irski predsjednik, dok se glasovi u petak još broje, a čestitaju mu glavni konkurenti, televizijska zvijezda i bivši zapovjednik IRA-e, javljaju u petak agencije. Predsjednički su izbori održani u četvrtak, a 70-godišnji Higgins vodi na većini biračkih mjesta, objavila je državna televizija LTE, a prenosi Reuters. "Sasvim je jasno da će nam predsjednik biti Michael D. Higgins", rekao je David Norris, borac za prava gay-populacije koji očekuje da je treći ili četvrti po broju glasova. Drugo mjesto bi mogao osvojiti poduzetnik Sean Gallagher, koji se natjecao kao neovisni kandidat, ali je povezan sa strankom Fiannom Fail, koja je nedavno teško poražena na općim izborima. Poslovni čovjek i neovisni kandidat Sean Gallagher priznao je u petak izborni poraz i čestitao Higginsu, javlja France Presse. On se proslavio reality-televizijom, ali nije se u predizbornoj kampanji uspio oporaviti od skandala koji je izbio kad su mu ankete davale 15 posto. Otkriveno je da je povezan sa Fianna Failom, strankom koju smatraju krivom za irski gospodarski kolaps. Prvi će rezultati biti objavljeni oko 18 do 19 sati po lokalnome vremenu, što je 20 do 21 sat po srednjoeuropskome. Službeni će rezultati vjerojatno biti objavljeni tek u subotu zbog složenoga i ručnog sustava brojanja glasova.

GAZA - Hamas koji je na vlasti u Gazi pozvao je u petak Fatah, stranku palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da rade na pomirbi i da odustanu od pregovora s Izraelom, u prigodi proslave razmjene tisuće Palestinaca za izraelskog vojnika Gilada Shalita. Proslave su organizirane u izbjegličkim logorima Džabaliji na sjeveru i u Nusejratu u središtu Pojasa Gaze, u nazočnosti 30.000 ljudi, rekao je čelnik Hamasa u Džabaliji. Na njima je sudjelovao velik broj Hamasovih čelnika, među kojima i predsjednik vlade islamističkog pokreta u Gazi Ismail Hanija. "Pružamo ruku pokretima palestinskog otpora kako bi surađivali s nama na zajedničkom projektu i kažemo onima koji podupiru pregovore: prekinite tu ludost", rekao je čelnik Hamasa Mahmud Zahar na skupu u Džabaliji. "Pružamo ruku radi provedbe dogovora o pomirbi, kao što traži Palestina koja nije zadovoljna zbog odvojenosti Zapadne obale i Gaze", obratio se Fatahu. Mahmud Abas i vođa Hamasa Haled Mešal trebaju se sastati koncem studenog kako bi se dogovorili o pomirbi između suparničkih pokreta koji kontroliraju autonomna područja Zapadne obale, odnosno Gaze. Fatah i Hamas su 27. travnja zaključili ugovor koji su 3. svibnja parafirali svi palestinski pokreti, kojim se predviđa sastavljanje vlade nezavisnih političara, s obzirom na održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora za godinu dana. Taj je ugovor uglavnom ostao mrtvo slovo na papiru.

WASHINGTON/ZAGREB - Nova anketa pokazala je da se većina Amerikanaca protivi zabrani posjedovanja jurišnog oružje, te da gotovo polovica građana prijavljuje da kod kuće drži oružje, što sugerira mogući zaokret prema pitanju kontrole oružja u SAD-u, izvijestila je u petak TV mreža CBS News. Prema novoj anketi instituta Gallupa, 53 posto Amerikanaca protivi se zabrani posjedovanja jurišnih pušaka i poluautomatskih pištolja, što je prvi put da se više građana protivi nego što ih podržava tu zabranu, koja je u SAD-u bila na snazi od 1994. do 2004. godine. Čak 47 posto Amerikanaca izvijestilo je da ima pištolj na svom posjedu, u odnosu na 41 posto prije godinu dana. To je najveći postotak građana s oružjem koji je Gallup zabilježio od 1993. U SAD-u je teško pratiti posjedovanje oružja jer u njegovoj prodaji ima malo ograničenja, a najnoviji porast samostalnog prijavljivanja posjedovanja oružja može odražavati promjenu u sklonosti Amerikanaca da javno priznaju kako imaju pištolj, nego što odražava stvarno povećanje posjedovanja oružja, ocjenjuje Gallup u analizi rezultata ankete. Neslužbene procjene govore da oko 315 milijuna građana SAD-a posjeduje više od 200 milijuna komada vatrenog oružja.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙