FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad japanske industrijske proizvodnje i potrošnje u domaćinstvima

Autor: mkuz
TOKIO, 28. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Japanska industrijska proizvodnja i potrošnja u domaćinstvima pale su u rujnu, povećavajući zabrinutost u vezi s gospodarskim oporavkom zemlje od posljedica prirodnih katastrofa u ožujku, pokazuju službeni podaci objavljeni u petak.

Podaci japanskog ministarstva gospodarstva pokazuju da je industrijska proizvodnja u rujnu pala četiri posto u odnosu na kolovoz dok je potrošnja domaćinstava na godišnjoj razini smanjila za 1,9 posto.

Takvi negativni podaci nadovezali su se na strahovanja da bi usporavanje na ključnim tržištima poput SAD-a i Europe, poduprto jačanjem jena, moglo zakočiti japanski oporavak. Japan je u ožujku teško pogodio potres i tsunami.

"Industrijska proizvodnja oporavila se nakon katastrofe u ožujku ali će do kraja godine vjerojatno stagnirati budući da međunarodna potražnja slabi", tumači Yuichi Kodama iz Meiji Yasuda Life Insurancea.

U ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije navode da proizvođači očekuju rast proizvodnje u listopadu za 2,3 posto.

Analitičari su pak upozorili da bi te prognoze mogle biti revidirane naniže, između ostalog i zbog neizvjesnosti oko globalnog gospodarskog rasta.

"Postoji mogućnost da će prognoze proizvođača za listopad i studeni biti revidirane naniže budući da strana gospodarstva, uključujući ona u razvoju, usporavaju, što bi moglo pritisnuti japanski izvoz u tromjesečju od listopada do kraja prosinca", rekao je Kodama.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙